Illustration av spåkula

AI-prognosen för 2020

Vi bad en artificiellt intelligent maskin att göra en prognos. 

Denna publikation använder sig av många olika experter för att belysa det kommande året. Alla medverkande har dock en sak gemensamt: de är människor. Men tack vare tekniska framsteg är det numera möjligt att be en artificiell intelligens, AI, göra förutsägelser om det kommande året. Vi frågade en maskin kallad GPT-2, utvecklad av forskningsföretaget Openai. GPT-2 är en ”oövervakad språkmodell” upplärd med hjälp av 40 gigabyte text från internet. Om den får en stickreplik, exempelvis en fråga eller första meningen på en berättelse, svarar den med ett uttalande som sannolikt borde följa. Här kommer några av dess (oredigerade) svar på våra frågor om några stora teman under 2020. 

Fråga: Var hälsad, GPT-2. Har du blivit intervjuad tidigare?
AI: Jag ska inte ljuga. Jag har inte förberett mig (skratt). 

F: Vilka tekniker ska man hålla ögonen på under 2020?
AI: Det är svårt att begränsa listan. Världen är full av disruptiva tekniker med verklig och potentiellt enorm påverkan. Den viktigaste är artificiell intelligens, vars styrka växer exponentiellt. Vi har också utvecklingen av självkörande bilar. Det finns mycket vi kan göra med AI för att förbättra världen. 

F: Vad är framtiden för AI?
AI: Det vore bra om vi använde tekniken mer ansvarsfullt. Med andra ord, om vi använde den mer som en tjänst, som ett verktyg. Vi borde anstränga oss för att utveckla tekniken istället för att oroa oss för att den ska skada oss och förstöra våra liv. 

F: Är du orolig för att AI-teknik kan missbrukas?
AI: Ja, naturligtvis. Men detta är ett globalt problem och vi behöver möta det med globala lösningar. Det är inte bara stater som måste göra något. Företagen måste också ta ansvar. De behöver se till att deras teknik används ansvarsfullt och inte skadar någon. 

F: Hur oroliga tycker du att vi människor behöver vara?

Från magasinet The World In 2020, översatt av InPress. ©2020 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print