Rikt illustrerad bok om Kungliga parker

Ladda ned pressbilder här.I boken Kungliga parker – människor och berättelser får du läsa om de människor som format de kungliga parkerna, bland annat om kronprinsessan Margareta som också var trädgårdsarkitekt, den vetenskapligt sinnade Gustaf VI Adolf som blev expert på orkidéer och målarprinsen Eugen som uppenbarligen hade gröna fingrar. Men också om hur det kom sig att den nye kronprinsen Karl Johan, sedermera Karl XIV Johan, rev ner staketen och ställde ut gröna parkbänkar på Djurgården.

I boken kan du också läsa om de utländska influenser som har påverkat vårt kungliga gröna kulturarv. Varför anlade Hedvig Eleonora en så storslagen fransk park på Drottningholm och vad berättar Hagaparkens engelska park om den gustavianska epokens ideal, filosofi och politik?

I kapitlet om parkernas hemligheter berättas bland annat om det vetenskapliga odlingslandskapet på Norra Djurgårdens experimentalfält, den gåta drottning Victoria lämnade efter sig på Tullgarn, Strömsholms ryttarhistoria och sommaren när allt var möjligt– Stockholmsutställningens år 1897.

Ett särskilt kapitel skildrar livet i parkerna. Från Sessorna på Haga och malariamyggen på Drottningholm till folklivet på Djurgården.

Och till sist berättar vi om Sveriges första världsarv Drottningholm, den biologiska mångfald man kan finna där och hur det kommer sig att Kungliga Djurgården, denna frestande gröna markplätt mitt i centrala Stockholm, fortfarande är en grön lunga – och hur det kunde ha sett ut istället.

Boken har producerats av InPress Art i samarbete med Kungl. Hovstaterna och Kungl. Djurgårdsförvaltningen.

Texterna i boken har skrivits av Sofia Hillborg och Magnus Andersson, slottsfogde vid Kungliga Djurgårdens förvaltning och intendent Hélène Gullberg vid Kungliga Hovstaterna, som också har bidragit som textredaktör tillsammans med Ulrica Segersten, InPress.

Grafisk formgivning: Tove Engström & Sofia Karlsson

Kungliga parker – människor och berättelser är en fristående fortsättning på boken Kungliga slotten – människor och berättelser.

Läs om: Drottningholms slottspark, Kungliga Djurgården, Hagaparken, Ulriksdals slottspark, Rosersbergs slottspark, Rosendals slottspark, Strömsholms slottspark, Tullgarns slottspark  samt Rosendals slottpark, Kina slottspark, Gripsholms slottspark och Logården vid Kungliga slottet.


Sagt om boken

Kungliga parker är en inspirerande bok som gör nedslag i historien och berättar om intentionerna bakom skapandet av de kungliga parkerna och människorna runt dessa. […] Materialet är relevant för den som är intresserad av historia och trädgårdsdesign och innehåller bra tips för den som vill besöka anläggningarna.

Mattias Bjellvi, BTJ, i BTJ-häftet nr 17, 2019


Förutom de vackra bilderna och föredömligt koncentrerade och lättillgängliga texterna finns korta faktastumpar och kuriosa […]

Eva-Karin Gyllenberg, DN


Boken finns att köpa hos bland andra Adlibris och Bokus.

Vill du veta mer eller beställa ett recensionsexemplar?

Sofia Hillborg
Huvudförfattare
Kontakta Sofia
Conny Unéus
Vd
Kontakta Conny
Lars Jakobsson
Projektledare
Kontakta Lars