Tom Standage ger sin första spaning för 2025 på BSCC

När Brittisk-svenska Handelskammaren, BSCC, firade 70-årsjubileum på Grand Hôtel i Stockholm, inledde Tom Standage från The Economist med spaningar för 2025.
Tom Standage från The Economist talar inför publik på en scen på Grand Hotel
Tom Standage, chefredaktör för The Economists framtidsprognos The World Ahead.

När BSCC, Brittisk-svenska handelskammaren, firade sitt 70-årsjubileum på Grand Hôtel förra veckan, inledde Tom Standage, chefredaktör för The Economists framtidsprognos The World Ahead, med sina ”best guess” för de viktigaste trenderna 2025.

  • Oavsett valutgång, kommer USA att vara en mycket mer osäker allierad för Europa som måste hitta sin egen styrka 2025. Med Keir Starmer kommer vi förmodligen att se ett närmare samarbete mellan EU och Storbritannien.
  • Sudan är en geopolitisk bomb 2025 som hotar livet för mer än 2 miljoner sudaneser innan det här året är slut. Det resulterar i än större flyktingströmmar. Det är en kris som också kommer att påverka sjöfart och handel.
  • Handelskrig med ökade tullar och tariffer fortsätter att prägla export och tillväxt 2025. Om Trump sitter vid makten och förverkligar hoten om strafftullar mot Kina, kan man förvänta sig en rejäl nedgång för USAs BNP, tror Standage.
  • 2025 förflyttas fokus från inflationsbekämpning till skuldsanering (USA spenderar mer pengar på räntor än på försvaret).
  • Rädslan för kinesiska elbilar i Europa och USA betyder mer av nationell protektionism då många företag tar hem sin produktion. Med det följer tapp i konkurrenskraft och utveckling av den bästa tekniken.
  • 2025 kommer vi se ett genombrott för cleantech-industrin med sjunkande priser för grön el.
  • AI däremot behöver bevisa sig under 2025. Risken finns för en svalare AI-entusiasm under 2025. 
  • Massturismen och konsekvenserna av den kommer fortfarande att vara en fråga som engagerar under 2025. 

Och, utöver det förväntade, kommer det sannolikt att ske en hel del oförutsägbart under 2025. Som ett rymdkrig eller solstormar som slår ut elektriciteten på en kontinent. ”It could be really nasty”, konstaterade Tom Standage och önskade oss alla lycka till i navigeringen mot nästa år.