Alasdair Ross: ”Det är häpnadsväckande hur snabbt Europa anpassat sig till kriget”

Vad händer i världen 2023?

Alasdair Ross är Global Editor på The World Ahead där han beskriver utvecklingen i 81 länder. The World Ahead är The Economists framtidsprognos. För tionde året i rad ges den ut på svenska i Dagens Industri med exklusiv licens av InPress. 

1 %

kommer den globala tillväxten att landa på 2023

Alasdair Ross,
Global Editor på The World Ahead

”Den goda nyheten är att inflationen planar ut.”

Alasdair Ross på DI Världen 2023:

Om ...

... tre scenarier för Ukraina

  1. Vi kommer för det första inte att se någon lösning på kriget detta år. Det kan komma att fortsätta i åratal. Och nyheterna kommer att svämmas över av krigsnyheter. (det mest troliga scenariot, enligt Alasdair Ross)
  2. När Rysslands kostnader för kriget börjar bli allt mer kännbara, sanktionerna biter och Rysslands handlingsutrymme krymper ytterligare, kan den ryska eliten komma att vända sig mot Putin.
  3. Ökat antal liksäckar, armé som går på knäna och när isoleringen blir mer påtaglig i Ryssland, ökar man insatserna i vinter och får framgångar under våren. Ukraina kan kollapsa under ökade ryska insatser och Putin lyckas införa en marionettregering i Kiev. Fördjupning om detta finns i Världen 2023.

... den globala tillväxten

– Den globala tillväxten landar på 1,7 procent. Den hittills milda vintern har minskat efterfrågan på rysk gas och olja. Vi tror därtill på hyfsad global tillväxt 2023. Vi ser egentligen inte någon allvarlig depression i sikte varken i USA, Storbritannien, Italien eller Tyskland, men människor reagerar på nyheter om depression i sina länder.

– Vidare kommer Kina ut ur sin totala lockdown och beräknas ha en 5-procentig tillväxt 2023. Ju snabbare Kina återhämtar sig desto mer bränsle på inflationslågan, men om inflationen är het nu kommer frågan att svalna till hösten. De goda nyheterna är att inflationen kommer att plattas ut. Vi skulle även kunna se över våra inflationsmål för att minska smärtan för allmänheten.

... den europeiska sammanhållningen

– Vissa länder i Europa står inför lågkonjunktur utifrån utbudet och pris på energi, tillgång på råvaror och livsmedelssäkerhet. Man kan därmed säga att självförtroendet vacklar på vissa håll.

– Det är ändå häpnadsväckande hur snabbt Europa har anpassat sig till kriget och energikrisen och gått samman för att bli mer energieffektiva och för att hitta nya leveranskedjor. Vi ser också ansträngningar för att accelerera övergången till nya alternativa energikällor.

... den amerikanska maktkampen

– Trump-effekten är fortfarande stark – men det är inte nödvändigtvis några goda nyheter för Republikanerna. 

– På högersidan har skepsisen och misstänksamheten mot åtgärderna under lockdown tilltagit. Ron DeSantis är till exempel en effektiv administratör. Det är väldigt jämt mellan partierna och det krävs väldigt små rörelser för att vinna. Det är troligt att det blir DeSantis som kör mot Biden, och den kampen tar DeSantis hem.

– Vi ser en extremt stark dollar, som drivit på inflationen. Centralbankernas agerande passar bra i USA, men mindre bra i Europa. Inflationsmonstret har hur som helst blivit tam i USA.

Kommer Kina att attackera Taiwan 2023?

Tre scenarier:

  1. Nej, men Kina kommer att stärka sina militära muskler.
  2. Vi ser en återgång till status quo över sundet.
  3. Kina förbereder sig på en annektering av Taiwan inom två år.

Läs också

För tionde året i rad samlades drygt 200 delegater och talare i Vinterträdgården på Grand Hôtel för DI Världen konferens. Ta del av vad som blev sagt här.

Läs också

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.