Bättre beslut med hjälp av AI

– Just nu ser vi en jättestark trend att näringsliv och offentlig sektor ser vikten av att satsa på AI. Det finns nu en medvetenhet om att AI hjälper till att fatta bättre beslut baserade på mer data, säger Helena Theander på AI Sweden på Lindholmen.
Ny polisbil i kvällsljus

Artikeln publicerades ursprungligen i Magasin Göteborg, producerad av InPress.

Text Sofia Hillborg  Foto Volvo CarsAi Sweden
fungerar som en öppen arena där AI-företag kan mötas och utbyta erfarenheter. Från januari finns också Edge Lab som är en infrastruktur för det nyaste inom AI, decentraliserad AI och Federated Learning.

– Det gör det möjligt att göra AI-träningen lokalt, i till exempel bilar. Det ger effektivare och säkrare system utan att dela känslig data, säger Node Manager Helena Theander.

Vilka AI-miljöer är starka i Göteborg?

– Ja, det är förstås the usual suspects – fordonsindustrin med VolvoGeely och hela automotiveklustret,  telekom och hälso- och sjukvård, till exempel Astra Zeneca, som är väldigt avancerade.

Men det är bredare än så. Ett kluster av AI-företag är vassa inom språkteknologi och textanalys. Recorded Future, som sysslar med intelligent underrättelseinhämtning åt nationella säkerhetstjänster globalt, är ett sådant exempel. Evispot, som gör riskhanteringslösningar för finansbranschen, är ett annat. Skatteverket bör inte heller glömmas i det sammanhanget.

– De är en förebild för många andra offentliga organisationer. Många av deras AI-lösningar har utvecklats av människor som sitter här. De började med enkla, men smarta verktyg, som chatboten och ett system som sorterar e-post, som de sedan har byggt vidare på.

– Det som är speciellt för AI-branschen i Göteborg är att de starka miljöerna, som fordonsbranschen, jobbar väldigt mycket med AI, men det finns också bolag som jobbar i mer otippade branscher.

Som Gothenburg Film Studios som tittar på Deep Fake-teknik. Och Videquus, som sysslar med video-övervakning av hästar och nu har börjat använda sig av AI för att förutsäga när fölningar ska äga rum.

Ett annat företag är Viking Analytics, vars AI-algoritmer är på god väg att göra den tunga processindustrin till hightech. En tillämpning handlar om att övervaka ventiler. I en stor fabrik, ett stålverk eller pappersbruk exempelvis, kan det finnas tusentals ventiler. Det innebär att de som ska övervaka produktionen inte har möjlighet att hålla koll på alla.

– Det kan få mycket stora konsekvenser. I värsta fall kan icke fungerande ventiler orsaka explosioner, eldsvådor eller till och med dödsolyckor, säger Arash Toyser, CTO på Viking Analytics.

Men en felaktig ventil kan också få stora ekonomiska och miljömässiga konsekvenser för företagen.

– Om en ventil inte släpper ut rätt mängd av vissa kemikalier kan kvaliteten på produkterna bli dålig eller man får onödigt kemiskt avfall och farliga utsläpp. Och om ett stort pappersbruk måste stå stilla under en dag handlar det om miljonbelopp i produktionsbortfall.

Viking Analytics algoritmer använder maskininlärning för att lära systemet vilken typ av vibrationer som kan betyda att en enhet har problem eller kan få det. De ger också förslag på vad problemen skulle kunna bero på.

– Genom att analysera vibrationer och hur de kan relateras till olika problem, kan vi ackumulera kunskap som kan hjälpa oss att automatisera ännu mer. Man kan säga att algoritmerna hjälper oss att söka efter nålen i höstacken. Istället för tusentals möjligheter till var problemet kan finnas kanske systemet tar fram tio. 

Läs också

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.