Fortsatt noll-covidstrategi i Kina

Kinas gränser öppnar sannolikt inte under 2022.
Noll-covidstrategi i Kina. Män i skyddsdräkter utför saneringsarbete.
Foto: Chen Sihan/XINHUA

Inga tecken på slopad noll-covidstrategi i Kina. Detta trots att frågan lyfts fram av landets främsta forskare.

distansarbete Från The World Ahead 2022 publicerad i The Economist, översatt av InPress. ©2021 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

Från The World Ahead 2022 publicerad i The Economist, översatt av InPress. ©2021 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

I juni 2021 föreslog en av Kinas mest ansedda forskare försiktigt att Kina kanske skulle lätta på sin noll-covidstrategi under 2022. Zhang Wenhong, som liknats vid Anthony Fauci – president Joe Bidens främste medicinske rådgivare – för sin nyktra, vetenskapsbaserade analys, blev dock hårt kritiserad på nätet. Vidare rapporterade officiella medier att en tidigare hälsominister (som har finansbakgrund) var ”förvånad” över förslaget att lätta på restriktionerna. Kommunistpartiet har gett högsta prioritet åt att eliminera covid-19-infektioner. Kina är därmed det sista stora landet i världen med noll-covidpolitik.

Ett enskilt fall kan i och med detta leda till att en hel stad testas och stänger ned. Vidare har man sparkat lokala tjänstemän  efter en handfull fall i deras distrikt. Man stänker ute de flesta utlänningar och dessutom måste alla som kommer in i landet tillbringa minst 14 dagar i sträng hotellkarantän.

Inga tecken på att noll-covidstrategin slopas

Många människor gillar att Kina är covid-fritt vilket gör det svårt för partiet att öppna gränserna igen. Deltavariantens härjningar i andra länder har dessutom bekräftat ledarnas övertygelse att ett samhälle som ”tolererar covid” vore en katastrof. Den inhemska propagandaapparaten har i månader skrutit över Kinas auktoritära systems överlägsenhet i att pressa tillbaka viruset.

Även om några av landets främsta forskare försiktigt frågat hur länge Kinas noll-covidpolitik kan bestå, finns inga tecken på att regeringen ska ompröva sin hållning.

Varje förändring av detta budskap skulle följaktligen ta tid och vara pinsam. Det blir också svårt att övertyga människor om att det inte är så hemskt att leva med viruset som partiet tidigare hävdat. Dessutom har Kina bättre förutsättningar än de flesta länder att förbli stängt. Landets export har till exempel knappt blivit drabbad alls och utländska direktinvesteringar är högre än före pandemin.

Fortsatt stränga restriktioner

Med andra ord kan de hårda karantänkraven bestå under 2022. Kinesiska flygbolag förväntar sig i sin tur fortsatt stränga restriktioner på internationella flygningar under årets första sex månader. Partiet har också flera viktiga evenemang det inte vill ska störas av covid-19-utbrott. Vinter-OS i Beijing i februari är ett exempel. Därefter följer det årliga mötet för Folkkongressen, Kinas tandlösa parlament. Partikongressen, som hålls vart femte år, väntas i slutet av 2022 bekräfta president Xi Jinping som landets ledare i minst fem år till. Med andra ord kan partiet vänta till efter Folkkongressens årsmöte i mars 2023 för att lätta på gränsrestriktionerna, säger Huang Yanzhong vid amerikanska tankesmedjan Council for Foreign Relations.

Komplikationer väntar

Även vaccinpolitik kan leda till fler komplikationer. Kina vill nämligen att 80 procent av befolkningen ska vara vaccinerad i slutet av 2021. Dock har man inte godkänt något utländskt vaccin och de egna vaccinerna, däribland Sinopharm och Sinovac, är inte särskilt effektiva mot deltavarianten.

Trots detta hindrar dessa vacciner fortfarande allvarliga fall av covid-19, vilket i teorin minskar trycket på sjukvården. I Kina läggs dock även personer med milda symtom in på sjukhus och därför skulle en återöppning av samhället innebära utmaningar för sjukhusen, särskilt på landsbygden. Kinesiska företag utvecklar även nya vacciner baserade på mRNA-teknik, men de har ännu inte släppt några resultat som visar hur effektiva de är.

I ljuset av detta kan Hongkong bli en försöks­ballong. Stadens regering är mycket angelägen att öppna gränsen till fastlands-Kina och har bara haft några nya fall under de senaste månaderna. Men fastlandsmyndigheterna vägrar. Om de ändrar sig är det dock ett tecken på att partiet äntligen är redo att överge sin noll-covidstrategi.

Läs också

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.