De superrika väljer att flyga privatjet

Det har gått bättre för privatjetplanen under pandemin än för de kommersiella flygbolagen.
Skådespelaren Harrison Ford framför sin privatjet Cessna 680 i Kalifornien
Skådespelaren Harrison Ford, 78, har landat sin privatjet Cessna 680 i Kalifornien med Calista Flockhart och hundar. Han satt själv bakom styrspaken, sägs det. Foto: The Image Direct/TT

Ur special­rapporten The future of travel, The Economist, 11 februari 2021, översatt av InPress. ©2021 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

Affärsjetplanen ser ut att ha klarat pandemins konsekvenser bättre än de kommersiella flygbolagen. Det har länge varit vanligt bland t.ex. storföretagens chefer och de superrika att äga eller chartra egna små jetplan. Som Jim Currier vid konglomerastet Honeywell påpekar, drabbades affärsflygplanen lika mycket som de kommersiella flygbolagen i början av pandemin. Återhämtningen har däremot varit ”stadig, konsekvent och snabbare”. De kommersiella flygbolagens schemalagda flygningar minskade med 49 procent under 2020 jämfört med ett år tidigare. Jämförelsevis minskade flygningarna med affärsjet bara med 24 procent. Detta enligt uppgifter från WingX, ett privatflygföretag. Currier tror sammanfattningsvis på en total återhämtning under mitten av 2021.

En ny sorts resande med privatjet har dykt upp

Ekonomiska chocker har drabbat affärsflyget, vilket knappt hade återhämtat sig från den finansiella krisen 2008–2009. Den årliga försäljningen av nya plan föll med nästan hälften från toppnoteringen 1 200 plan 2008. Detta samtidigt som styrelserummen blev allt mer fientligt inställda till privatjet.

Men en hälsomässig kris är annorlunda än en ekonomisk. Chad AndersonJetcraft, som säljer nya och begagnade affärsjetplan, noterar att företagen inte har dumpat sina affärsjet på marknaden som de gjorde under finanskrisen. Att så många internationella flygningar har ställts in kan även få konsekvensen att vd:ar för storföretag och megarika snart kan komma att permanent få sällskap av personer som ”bara” är välbärgade.

En ny sorts privatflygresande har också dykt upp som Currier beskriver som de som brukade flyga första klass, men hittills inte har sett något värde med att chartra ett privatflygplan, fast de skulle ha råd med det. Det är ett steg upp i en annan prisklass, kanske fem eller tio gånger dyrare, säger Richard Koe vid WingX. Ändå ryktas det att antalet förstagångsresenärer som vill undvika trängsel på kommersiella flygplan och flygplatser har fördubblats i och med covid-19.

Flygcharterföretag får se till att klimatkompensera

Företag som erbjuder flygcharter gör vad de kan för att hålla kvar de här nya kunderna genom att erbjuda mer flexibla avtal än de långsiktiga överenskommelser som annars krävs. Koe tror att resultatet därav kommer att bli en industri som i framtiden erbjuder mer flexibla tjänster. Men eftersom en privatjet släpper ut upp till 20 gånger mer koldioxid per passagerare än kommersiella flygningar, kommer branschen också att behöva anstränga sig mer för att introducera hållbara bränslen, koldioxidkompenserande program samt hybrid- och elteknik.

De megarika kanske också kommer att vara först när det gäller framtidens snabbare flygresor. Super­soniska plan skulle till exempel kunna minska restiderna till hälften. Flera finns på skissbordet. Aerion, ett amerikanskt bolag, hoppas ha ett supersoniskt plan med åtta till tio platser till salu till 2025, medan Boom Supersonic planerar ett större 55-sitsigt jetplan, bara för business class-resenärer.

Steget efter privatjet?

Slutligen kan det senaste resmålet för de megarika öppna dörren för ännu snabbare utflykter. Rymdturism kan i det fallet komma att förändra resandet om tekniken att frakta några få personer till utkanten av rymden kan omvandlas till hypersoniska flygresor i hisnande hastigheter.

Elon Musks SpaceX hoppas kunna använda sin gigantiska Starship-raket för att flyga 100 personer runt jorden på ett ögonblick: New York till Shanghai på 39 minuter, och dessutom för mindre än dagens pris för en biljett i business class.

Läs också

Restaurang med stängt-skylt utanför

Unik chans till omstart

Kommer vi att se tillbaka på corona-pandemin enbart som en katastrof av ofattbara proportioner? Eller som en viktig vändpunkt för nya sätt att bo, shoppa...

Läs mer