Doldis – numera med kultstatus

Redan 2018 skrev vi om Recorded Future som då var ganska okänt trots att CIA och många av västvärldens regeringar fanns på kundlistan. 27,5 miljarder kronor verkar Mastercard vara beredda att betala idag för företaget som klivit ut ur doldistillvaron.
Staffan Truvé Recorded Future, med robothund i stentrappa, i Göteborg 2018
Staffan Truvé, medgrundare av Recorded Future. Foto: Samuel Unéus

Cybersäkerhetsbolaget Recorded Future säljs till betaljätten Mastercard för 27,5 miljarder kronor av det amerikanska riskkapitalbolaget Insight Partners. Affären förväntas stängas under första kvartalet 2025, skriver Dagens Industri.

Vi har genom åren gjort intervjuer med en av grundarna, Staffan Truvé. Till exempel skrev vi så här redan 2018 i Magasin Göteborg:

Elon Musk, superentreprenören som inte backar för tanken att befolka mars, betraktar artificiell intelligens som mer skrämmande än kärnvapen. AI håller honom vaken om nätterna. Staffan Truvé, Recorded Futures medgrundare, har varit med om flera tekniksprång och sover gott om nätterna. Både Google och CIA (via In-Q-Tel) har köpt in sig i hans företag och fyra av världens fem största företag finns bland hans kräsna kunder, bland annat flera regeringar i västvärlden.

– Antingen vet Elon Musk något som jag inte vet, eller så har han bara en konstig syn på artificiell intelligens, säger Staffan Truvé.

Man skulle, med viss försiktighet, kunna kalla Recorded Future för en underrättelseorganisation. Det handlar om säkerhet och förutsägelse av hotfulla händelser, inte om att påverka.



– Det vi gör är övervakning, men på öppna källor. Vi bryter oss inte in i folks datorer. Det finns nog med intressant information i de öppna källorna för att kunna förutse händelser som kan ha betydelse både för länder och företag.

Mycket handlar om algoritmer. När Recorded Future startade, var det nästan exotiskt. Nu pratar alla om maskininlärning, fastän det enligt Staffan Truvé inte egentligen är så mycket som är nytt.



– Få vet egentligen vad det är, än färre gör något av det. I varje fall gör politiker väldigt lite fastän de lätt smittas av uppfattningen att artificiell intelligens löser alla problem. Det gör det inte.”

Artikeln avslutades med:

”Så egentligen frodas ett AI-företag på Hamngatan i Göteborg som skulle kunna ha samma kultstatus som en del svenska dataspelbolag och musiktjänster. De för dock en rätt så anonym tillvaro, oraklen i Göteborg.



– Vi vill göra nytta i världen och det viktiga för oss är att duktiga personer som vill vara med på den resan hittar oss. Det brukar de göra.”

Lite roligt att läsa så här 6 år senare när det där med kultstatus börjar vara en sanning utan modifikation.

Läs hela artikeln här