En trendsättare och två före detta

Tufft för hipstern och influencern. Nästa trendsättare hugger ved.
Små hundar med kläder och solglasögon

Artikeln publicerades ursprungligen i Världen Om #1 2020, producerad av InPress.

Text Sofia Hillborg Foto istockphoto1. HIPSTERNS DÖD

Jag vet inte om ni har lagt märke till det, men hipstern är lika död som en hopskrynklad pappmugg för hämtkaffe från Starbucks. Förföriskt laid-back, med anspråk på en alternativ livsstil, men i själva verket onödigt dyr, tom och allmänt dålig för miljön. Plötsligt känns hipsterns livsstil inte bara urban och internationell, utan i princip utomjordisk. Att bo trångt SoFo, jobba med medier, hänga på undergroundställen, hålla fast vid mysko dieter, vara en del av delningsekonomin och flyga utomlands varannan vecka för soffsurfning, har på något sätt förlorat sin lyster. Inte ens skägget kommer att överleva. Forskare vid Linköpings universitet säger att det inte funkar ihop med munskydd. Så farväl lyxbarberare och skäggolja. Det bär mig emot att avslöja det, men framtiden är slätrakad.

2. INFLUENCERS I MOTVIND
En annan trendsättartyp som jobbar i motvind just nu är influencern. Glamorös, osannolikt slank och blond med en typecastad fotogenique vänskara har hon rört sig i en konstant ström av soluppgångar, peppande berättelser och liksom slumpmässigt utplacerade produkter i provencalskt motljus. Du kände igen henne på att hon noggrant testade ljusförhållandena innan hon köpte nästa lägenhet (och lyxrenoverade den i smakfulla pudertoner). Bästa detox-spahotellet på Mauritius? Hundvänligaste designcaféet i Paris? Exklusivaste ­inbjudningarna till hemliga popup-modevisningar i Milano? Vegansk helikopterskidåkning? She had it all. Den senaste tiden har influencern haft det tufft. Hudkrämerna har slutat strömma in, liksom inbjudningskorten. Värst av allt, det har inte gått att resa någonstans. Influencers som har postat inspirerande coronabudskap från vattenfall på Bali, har mottagit dödshot från frustrerade följare instängda i sina lägenheter med vilt skrikande barn.

3. GÅ I KLOSTER OCH LÄR DIG HUGGA VED
2020-­talets trendsättare kanske kommer att likna min briljante formgivarvän. Han som efter ett utvecklingssamtal bestämde sig för att gå i kloster och aldrig kom tillbaka. Nu lever han lyckligt och bohemiskt lantliv med fru, katter, höns, ett antal barn (har förlorat räkningen), bakar bröd, odlar sina egna grönsaker, hugger ved och drar upp gäddor ur sjön intill. Jag har sett deras långmiddagar på instagram, uppdukade på långbord under äppelträden i Sörmland, och det ser fantastiskt ut. Ingen shopping i New York för honom, ens före corona, för han har inte haft några pengar på evigheter. På semestern (ett flytande begrepp) pilgrimsvandrar han mellan svenska landsorts­kyrkor. Om du som läser det här jobbar på ett tv-produktionsbolag och just nu känner hur det vattnas i munnen, så säger jag det med en gång. Jag vet var han bor, men jag tänker inte avslöja det. Men förmodligen spelar det ingen roll. Troligen håller ni redan på med inspelningarna.

Läs också