Först med hållbarhetsdeklaration på mat

Vi konsumenter vill veta hur maten vi köper påverkar vår planet och människorna som tillverkar maten, men det är inte helt enkelt att hitta den informationen när vi handlar. Det problemet har Coop hittat en lösning på. I mars 2021 lanseras Coops hållbarhetsdeklaration i alla butiker.
Vegetarisk soppa i djup tallrik

Detta är en annons från KF

På samma sätt som en innehållsdeklaration visar vad en vara är gjord av visar Coops nya hållbarhetsdeklaration hur framställningen av en viss vara har påverkat klimatet, miljön och vårt samhälle.

Coops nya hållbarhetsdeklaration ska hjälpa alla medlemmar och kunder att göra hållbara val när de handlar. I mars 2021 kommer allt finnas på plats i Coops butiker.

Marie Nygren
– Coop blir först med att visa hållbarhets­avtrycket på all mat vi säljer, säger Marie Nygren, vd för KF-koncernen.

– Jag är väldigt stolt över att vi har tagit fram hållbarhetsdeklarationen. Coop har flera år i rad blivit utsedd till Sveriges mest hållbara matkedja. Nu tar vi nästa steg för en helt transparent kommunikation inom hållbarhetsområdet, säger Charlotta Szczepanowski, Coops chef för hållbarhet och kvalitet och initiativtagare till deklarationen.

– Precis som vi för 75 år sen var först med att visa innehållsförteckningar på våra varor blir vi nu först med att berätta hållbarhetsavtrycket på all mat vi säljer. Skapar varan problem för att det används för mycket vatten när den odlas? Minskas den biologiska mångfalden när produkten odlas? Skövlas regnskog för att kunna tillverka den? Hur har villkoren för arbetarna på fabriken varit? De frågorna besvaras i deklarationen. Jag är väldigt glad över att vi fortsätter vår tradition och går före i hållbarhetsfrågor, säger Marie Nygren, vd för KF-koncernen där Coop Sverige ingår.

Illustration av Coops hållbarhetsdeklarationHållbarhetsdeklarationen har utvecklats under två år och kommer att bli den mest heltäckande hållbarhetsbedömningen av livsmedel som finns. Den kommer finnas för alla 17 000 livsmedel i Coops butiker och kommer även göras tillgänglig för andra livsmedelskedjor.

– Mat är en stor bidragande orsak till världens miljö- och klimatproblem. Nu kommer vi på varje vara kunna se produktens påverkan utifrån de tio aspekter som WWF och livsmedelsbranschens femton största aktörer har enats om att vi tillsammans måste ta ansvar för, säger Charlotta Szczepanowski.

– Det fantastiska med hållbarhetsdeklarationen är att vi själva kan använda den i våra inköp för att förflytta vårt utbud i en mer hållbar riktning. Den är dessutom ett fantastiskt verktyg för våra medlemmar och kunder för att öka sin kunskap och få hjälp att göra hållbara val, säger Charlotta Szczepanowski.

– KF har precis fattat beslut om en ny vision, vi ska bli Sveriges viktigaste konsumentkraft. Hållbarhetsdeklarationen är ett viktigt steg på vägen för att nå dit. Genom att öka transparensen om matens innehåll och hur den påverkar klimat, miljö och samhälle, driver vi mat-Sverige framåt för en mer hållbar konsumtion. Vi blir helt enkelt en viktig konsumentkraft att räkna med, säger Marie Nygren.

Hållbarhetsdeklarationen kommer att finnas tillgänglig online och i butik genom Coops Scan & Pay-app där man kan scanna en varas streckkod och få fram all information. Deklarationen kommer att finnas tillgänglig i Coops butiker från mars 2021.

Charlotta Szczepanowski, Coop
Charlotta Szczepanowski, Coop

”Nu tar vi nästa steg för en helt transparent kommunikation inom hållbarhet."

3,6 miljoner medlemmar i Coop

Eller för att vara exakt 3 601 030 medlemmar. Medlemmarna äger Coop och tack vare deras engagemang och inköp lägger de grunden för verksamheten. Allt överskott som skapas går tillbaka till medlemmarna eller återinvesteras i verksamheten, vilket skapar ett cirkulärt kretslopp.

KF och Coop har varit först med mycket, som datum-märkning, skivat bröd och ett ekologiskt varumärke, Änglamark. De flesta idéerna kommer från medlemmarnas engagemang, antingen genom att de har skrivit en motion eller genom att göra tydliga val i butiken. Coop ägs av sina medlemmar och de förändrar samhället tillsammans, på väg mot visionen att bli Sveriges viktigaste konsumentkraft.