Hon byggde med koder när andra byggde lego

Wilma Emanuelsson, 18 år, fick idén till ett digitalt läshjälpmedel när hon deltog i ett hackaton. ”Jag har en kompis med dyslexi och jag tänkte: Vad skulle hända om man kunde höra den text man ser?”
Porträtt Wilma Emanuelsson
Wilma Emanuelsson, 18 år från Öckerö utanför Göteborg, är hjärnan bakom nya iTrack Reading.

Wilma Emanuelssons ambition är att digitalisera dyslektikerns inre rösten med hjälp av teknik för eye-tracking.

Det var när hon deltog i tävlingen HackYourWorld som anordnas av DrivhusetEricsson och IBM, som Wilma Emanuelsson fick idén.

– Vi skulle utveckla lösningar för att främja FN:s globala hållbarhetsmål. Jag började därför spåna kring mål 4 – Utbildning för alla. Vad behövs, var brister tekniken? Jag hade även tidigare haft kontakt med ett företag som utvecklar teknik för eye-tracking.

När man läser är det på sätt och vis som att man hör en röst inne i huvudet, förklarar hon.

– Jag ville digitalisera den här inre rösten med hjälp av teknik.

Forskning har nämligen visat att ögonrörelserna när man läser är annorlunda om man har dyslexi.

– För en dyslektiker hoppar ögat lite mer, men vi har algoritmer som utjämnar det. Våra ljuduppspelningar anpassar sig också efter din läsning och hur snabbt du läser.

Eye-tracking kan hjälpa dyslektiker

iTrack Reading är ett hjälpmedel som när det blir färdigt skulle kunna hjälpa dyslektiker här och nu. Men det skulle också kunna bli en hjälp för dyslektiker att utveckla effektivare läsmönster.

iTrack Reading är dock fortfarande under utveckling. Men Wilmas ambition är tydlig.

– Jag går ut gymnasiet i vår och sedan kommer jag att jobba heltid med det här. Planen är därmed att få ut den inom cirka ett år och sälja den som licenser, till exempelvis skolor. Vi är även väldigt glada för att få samarbeta med Prinsparets stiftelse.

Hur tycker du det är att vara entreprenör i Göteborg?

– Jag har fått så mycket support. Och det har lett till att lokala företag har hört av sig. Jag har därmed fått ett kontaktnät som är fantastiskt.

Du är bara 18 år. Hur länge har du programmerat?

– Jag fick min första dator när jag var fem. Jag var ett väldigt nyfiket barn. När andra byggde lego, byggde jag med kod.

Läs också