Känn ingen sorg Göteborg

Det var några ”rara Göteborgsgossar” som en gång fick igång svensk musikexport. Och 2019 drog svensk musikindustri in 12,2 miljarder kronor i Sverige. Även om 2020 och pandemin sedan dess dragit undan mattan för just den här branschen, kanske det samtidigt håller på att födas fram något helt nytt.
Gruppen The spotnicks samtalar med polis i London
Göteborgsgruppen The Spotnicks lyckades nå fans utanför Sverige på 1960-talet. Foto: Kamerareportage/TT

Artikeln publicerades ursprungligen i Magasin Göteborg, producerad av InPress.

Text: Ulrica Segersten



Det är inte bara
bilar, bussar, kameror, kullager och respiratorer som går via Göteborgs hamn för att göra Göteborg stort i världen. Export-succéerna handlar i allt större utsträckning om talanger och hjärnkraft som fått växa fritt.

I spåren av pandemin kommer vi att få se mycket nytt både musikaliskt och konceptmässigt, om man får tro Fredrik Sandsten, trummis i det legendariska Göteborgsbandet The Soundtrack of Our Lives. Han jobbar på Göteborg & Co och har spelat i hus-bandet i På Spåret och med Håkan Hellström.

– Göteborg är en perfekt miljö att fostras i som ung artist. Det finns ett lugn som gynnar kreativiteten och ett aktivt klubbliv där du kan uppträda.

Och det finns gott om unga, inte minst kvinnliga, artister som börjat sina framgångskarriärer på den lokala scenen i Göteborg: Leila K, Laleh, Miriam Bryant, Sarah Klang, Jennifer Brown.

– Det har gjort att intressanta musikentreprenörer har kommit till i Göteborg, också inom lite smalare genrer som kanske inte säljer ut konserter på Ullevi, men som har miljontals följare, som José González, en av våra största artister internationellt med över en miljard lyssningar på Spotify.

Det var faktiskt ett charmigt Göteborgsband i rymddräkter som en gång fick fart på svensk musik-export. The Spotnicks släppte drygt 40 studioalbum och sålde 18 miljoner album på 1960-talet, då de också turnerade en hel månad i Japan (!). Ett annat popband från Göteborg som väckte uppmärksamhet utanför Sveriges gränser på 1960-talet var Tages, ”Västkustens Beatles”. 1970-talet var däremot inte riktigt skapat för några musiksuccéer på export från Göteborg, där proggmiljön var väldigt stark. Nu skulle man sjunga på svenska. Punkt.

– Proggen i Göteborg var väldigt politisk samtidigt som Abba slog igenom. Allt som luktade imperialism, Stikkan Andersson eller Coca-Cola var kört.

Det var en tuff tid för Göteborg med varvskris och lågkonjunktur. Men det gav gott om lediga industrilokaler att repa i. När sedan Scandinavium invigdes 1971 som Nordens största inomhusarena breddades musikscenen rejält. Nu fick fans från hela Norden åka just till Göteborg för se de stora världsartisterna.

På 1990-talet kom den stora, men ganska otippade göteborgska framgångsskrällen: Popgruppen Ace of Base. Mellan åren 1993 och 2002 sålde de cirka 40 miljoner album över hela världen, vilket gör dem till Sveriges tredje största musikgrupp genom tiderna.

Ace of Base, Viktor Leksell och Mariam Bryant

– Branschfolk började på allvar titta på Sverige. Och ofta hamnade blickarna just i Göteborg och ”The Gothenburg Sound” som blev stilbildande inom metal tack vare band som At the Gates och In Flames.

Uppkäftigt, fastän banden egentligen bestod av medelklassungar från Göteborg.

Lite som han själv då och de andra som bildade The Soundtrack of Our Lives 1994. En av dem är till exempel Kalle Gustafsson Jerneholm som med Svenska Grammofonstudion fått många världsartister att hitta till Göteborg.

– Det här är personer som gör allting på så oerhört hög nivå och i sin tur lockar till sig talanger, även inom film, mode och teater.

Konsert med Håkan Hellström
Foto: Anders Deros/Aftonbladet/TT

Att skriva om Göteborgsmusik och inte nämna Håkan Hellström går liksom bara inte.

– Jag spelade på ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och att sjunga på svenska i det musikklimatet som var i Göteborg då var vågat. Men tydligen fyllde han ett tomrum, säger Fredrik, som kan höra Hellström-influenser internationellt, till exempel hos Max Martin, även om Hellström är stor mest i Sverige.

– Men i det fördolda ligger producenten Björn Olsson till stor del bakom många svenska musiksuccéer.

Och entreprenörskap och pengar behövs för att skapa fenomen som Way Out West, en festival där deltagarna inte behöver kräla omkring i lera för att njuta av livemusik. Att spela för publik står för 60 procent av intäkterna för många artister.

– Pandemin har varit tuff mot branschen, men det har också skapats nya album och idéer, som hybridevenemang med publik på plats och streaming. Det finns behov av innovationer när det gäller själva affärsmodellen. Bokmässan är en inspirerande modell med internationella deltagare från hela världen och 700 000 visningar 2020.

– Jag vägrar vara pessimistisk, svårt kan betyda spännande också. 

Läs också