Koko maailman asialla

Illustration Ursula von der Leyen
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Julkaistu The Economist Maailma-lehdessä. Käännös InPress.
©2020 The Economist Newspaper Limited. Kaikki oikeudet pidätetään.

Joissakin maissa nähdään rokotteen kehittäminen kisana maailmanvallasta niin kuin 1960-luvulla kisattiin avaruuden valloituksesta. Se on harhaa. Kisaamme ainoastaan virusta ja aikaa vastaan. Yhteistyö on paras strategia, ja tämä on ollut Euroopan unionin periaate koronaviruskriisin alusta lähtien.

Uuden rokotteen kehittämiseen, testaamiseen ja jakeluun menee yleensä kymmenenkin vuotta. Mutta maailmalla ei ole varaa kymmenen vuoden pandemiaan. Jokainen voitettu kuukausi säästää tuhansia ihmishenkiä ja miljoonia työpaikkoja. Kymmenet tutkimustiimit kehittävät kilvan rokotteita. Maaliin pääsemiseksi tarvitaan monta.

Tässä on kyse geopoliittisesta yhteistyöstä, ei kilpailusta. Ei ole väliä, onko rokote kiinalainen, amerikkalainen vai eurooppalainen. Tärkeintä on, että maailmalle saadaan turvallinen rokote nopeasti ja että haavoittuvimmat saavat immuniteetin ensimmäisinä. Lääkärit, sairaanhoitajat, vanhukset ja välttämättömien töiden suorittajat ovat etusijalla kansallisuudesta riippumatta. Tämä on tehokkain tapa tyrehdyttää pandemia ja pelastaa ihmishenkiä. Rokotenationalismi, ”oma maa ensin” -asenne hidastaa maailmanlaajuista taistelua virustautia vastaan.

Kriisin varhaisista vaiheista lähtien Euroopan komissio on tehnyt työtä antaakseen terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuudet onnistua yhteisen etumme ajamisessa. Kun tauti puhkesi pandemiaksi, yhdistimme heti voimamme Maailman terveysjärjestön WHO:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden, kuten Gavin, CEPIn ja yritysten sekä kansalaisryhmien kanssa. Lanseerasimme yhdessä Access to Covid-19 Tools Acceleratorin eli ACT:n, joka nopeuttaa taistelua tautia vastaan.

COVAX-hankintamekanismissa on mukana 170 maata, kansalaisjärjestöjä, yritysjohtajia ja hyväntekijöitä laatimassa maailman laajinta rokoteaihiovalikoimaa. Tavoitteena on varmistaa, että markkinoille pääsee mahdollisimman monta rokotetta. Eurooppa haluaa tehdä yhteistyötä, jotta meillä kaikilla on paremmat mahdollisuudet onnistua.

Emme tee tätä epäitsekkäistä syistä. Meille vain on selvää, että maailman etu on Euroopankin etu. Neuvottelemme kuuden lääkekonsernin kanssa Euroopan kansalaisille sopivien rokotteiden ostamisesta ja pyrimme samalla COVAXin kautta varaamaan ja rahoittamaan rokoteannoksia pienituloisiin maihin. Allekirjoittaessamme ennakko-ostosopimukset Sanofin ja GSK:n kanssa sovimme samalla, että COVAXiin varataan merkittävä määrä rokotteita.

Tällaisena minä näen Euroopan unionin nykyisen mission. Meillä on puolellamme ainutlaatuinen joukkovoima. Olemme 27 itsenäisen valtion unioni, jonka diplomaattiverkostolle ei löydy vertaa. Olemme kansainvälisten organisaatioiden ja kansalaisjärjestöjen luotettu neuvottelukumppani. Voimme ottaa yhteyden maihin, jotka eivät ole puheväleissä, ja kutsua ne ajamaan yhteistä etua. Tiimityö on kutsumuksemme, ja rokoteasiassa olemme valjastaneet joukkovoimamme palvelemaan kaikkia kansakuntia.

Euroopan tulee johtaa maailmaa, eivätkä todelliset johtajat jätä muita pulaan. Johtaminen on sitä, että liitytään yhteen ja pyritään joukkona kohti yhteistä päämäärää. Ajatellaan vaikka ilmastotoimia. Meistä on tullut uranuurtaja siirryttäessä kohti entistä puhtaampaa ja kestävämpää kiertotaloutta, ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelma edistää tätä siirtymää. EU aikoo vähentää hiilipäästöjään vähintään 55 prosentilla vuoden 1990 tasoon verrattuna vuoteen 2030 mennessä, ja meistä tulee ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Euroopan unioni tuottaa vain alle 10 prosenttia maailman päästöistä, joten emme pysty pysäyttämään ilmaston lämpenemistä yksin. Onneksi ilmaston puolesta toimii maailmanlaajuinen liike, jonka takana on paitsi vahvoja valtioita myös lukemattomia kaupunkeja, paikallishallintoja ja yksittäisiä ihmisiä. Eurooppa haluaa osallistua liikkeeseen ja auttaa sitä kasvamaan. Muodostamme tavoitteellisia ryhmiä taistelemaan ilmastonmuutosta, metsäkatoa ja kemiallisia saasteita vastaan. Päästökaupassa olemme valmiita yhteistyöhön kaikkien hiilen hinnoittelua kannattavien kanssa.

Meillä on ehdotus maailmalle: yhdistäkäämme voimamme yhteiseksi hyväksi. Aikaa ei ole hukattavaksi. Toimiiko ihmiskunta vuonna 2021 viimeinkin yhtenä joukkueena? En tiedä, mutta tiedän, mikä Euroopan kanta on.