Kungliga slotten – Människor och berättelser skildrar på ett lättillgängligt sätt slottens spännande historia och människorna som har bott där. Denna rikt illustrerade bok speglar historiska miljöer genom berättelser om människor och föremål i slotten. Tack vare det smidiga formatet passar boken bra både att ge bort som present och ha med sig som följeslagare på egna upptäcksfärder till slotten.

Boken Kungliga slotten – människor och berättelser med kaffekopp

Fakta om boken:

Förlag: InPress Art

Författare: Sofia Hillborg

Formgivning: Tove Engström och Sofia Karlsson

Illustration: Maria Kask

176 sidor

Över 160 bilder och illustrationer

Utgivningsdatum 6 juni 2018

Ursprungstexterna har tidigare publicerats i sommartidningar om de kungliga besöksmålen från Kungl. Hovstaterna.

Om författaren:

Sofia Hillborg är journalist med stort intresse för konsthistoria, kvinnohistoria och arkitektur. En stor mängd böcker, forskningsrapporter, gamla skrifter och intervjuer ligger till grund för denna bok. Sofia Hillborg är född 1970 och bosatt i Uppsala. Kungliga slotten – Människor och berättelser är hennes första bok.


Vill du veta mer?

[tmm name=”kungliga-slotten-redaktor”]


Ladda ned pressbilder här.

Innehåll

Uppslag i boken kungliga slotten

Karta – här finns de Kungliga slotten

Kaptel 1: Kvinnornas slott

Med mer kunskaper i vetenskaperna än en dam behöver Sid 9

När Lovisa Ulrika gifte sig med Adolf Fredrik 1744 fick hon Drottningholms slott i bröllopsgåva. Hon tog sig genast an uppgiften att modernisera slottets tunga och mörka barockmiljöer. Och viktigast av allt: hon ville ha ett ordentligt bibliotek.

Blomsterprinsessa, konstnär, hockeyspelare Sid 12

Slottsköket på Ulriksdal var toppmodernt på sin tid. Det planerades av kronprinsessan Margareta, Gustaf (VI) Adolfs första hustru, en spännande person som skrev två böcker om trädgårdssarkitektur men även hade ett eget ishockeylag – redan 1908.

Landsmodern Sid 17

Om drottning Hedvig Eleonora hade varit gjord av aningens klenare virke, är det mycket troligt att Sveriges historia hade sett helt annorlunda ut. Hon var en viljestark, duglig kvinna, som såg det som sin uppgift att befästa kungamakten. Det återspeglas i prakten på Drottningholms slott.

Här skrev prinsessan sin hemliga dagbok Sid 21

Under hela sitt vuxna liv befann sig Hedvig Elisabeth Charlotta nära maktens centrum. Först som svägerska till Gustav III och sedan som drottning. Nästan hela tiden skrev hon dagbok. På Rosersbergs slott kan man fortfarande besöka de miljöer där hon bodde.

Gustav III:s egensinniga syster Sid 25

Sofia Albertina, Gustav III:s ogifta yngre syster, var viktigare för honom än man kanske kan tro. På Gripsholms slott ligger prinsessans ljusa och eleganta våning vägg i vägg med hans.

Prinsessan Eugénie – kunglig reporter Sid 28

Prinsessan Eugénie, dotter till drottning Josefina och kung Oskar II, målade nästan jämt. Hennes tecknade ögonblicksbilder ger oss glimtar av ett kungligt vardagsliv som vi annars skulle veta mycket lite om. Eugénie tillbringade nästan alla sin barndoms somrar på Tullgarns slott. Här levde kungafamiljen ett mindre formellt liv än vanligt.

Hos husfrun på Gripsholm Sid 32

Gustav Vasas andra hustru Margareta Leijonhufvud, var en ovanligt kompetent husmor, chef och logistiker. Dessutom var hon den enda som den misstänksamme kungen helt litade på. Gripsholms slott var det slott som Vasafamiljen föredrog och här, på denna självförsörjande egendom, bodde de under långa perioder.

Sommardagar på Rosendal Sid 37

Karl XIV Johan byggde Rosendals slott med tanke på två olika kvinnor – sin hustru Desirée och sonhustrun Josefina, två diametralt olika personligheter. Det finns inga tecken på att han konsulterade någon av damerna, för detta måste vara ett av de mest opraktiska hus som någonsin byggts.

Sydda rum och kunglig svarvning Sid 41

Till Kina slott drog sig drottning Lovisa Ulrika tillbaka för att ägna sig åt en av sina främsta favoritsysselsättningar, avancerat broderi. Här finns minnen kvar av hennes skickliga händer. På 1700-talet var det ett måste för kvinnor i samhällets topp att bemästra sömnadskonsten – det var biljetten till de fina salongerna. För helt vanliga kvinnor var konstskickligheten en del av kapitalet på äktenskapsmarknaden.

Tronen som drottning Kristina lämnade Sid 44

Silvertronen i rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm är ett av den svenska historiens mest laddade föremål.

Kapitel 2: I närkontakt med historien

Fångarna på Gripsholm Sid 49

På Gripsholms slott har tre kungar, en ärkebiskop och många helt vanliga skurkar och banditer suttit fängslade.

Amerika uppåt väggarna Sid 52

På en vägg inne i Rosersbergs slott hänger något som brukar förbluffa amerikanska besökare: ett mycket tidigt exemplar av den amerikanska självständighetsförklaringen. Hur hamnade det där och varför?

En slottsvandring genom tusen år Sid 54

Kungliga slottets historia spänner över tusen år. Befästningen byggdes från början  för att skydda Mälardalen från finska och ryska pirater.

Härifrån regerade Karl XIV Johan Sverige Sid 58

Karl XIV Johan regerade helst från sin varma säng. Han var ju född i södra Frankrike och van vid betydligt behagligare klimat. Idag står sängen på Rosendals slott.

Gustav IV Adolf och Fredrikas Haga Sid 61

Gustav IV Adolf, kungen som så småningom avsattes och landsförvisades, älskade Haga. Där levde han och drottning Fredrika lyckligt och småskaligt familjeliv.

Gustav Vasas gästabud Sid 65

Gripsholms slott har allt som ett riktigt sagoslott ska ha; tinnar torn, vindbrygga och ruskiga fängelsehålor. Det var också här som kungariket Sveriges historia började.

Sjövägen till slotten Sid 68

Varför ligger de Kungliga slotten just där de ligger, utspridda runt Mälaren? Det beror inte främst på att man eftersträvade vackra, vattennära lägen som vi gör när vi bygger hus nuförtiden. Orsaken är att vattenvägarna under lång tid var det snabbaste sättet att färdas på. Mälaren var helt enkelt dåtidens E4.

Kapitel 3: Porten mot världen

En förlorad värld sid 73

I sin paviljong i Hagaparken utformade Gustav III en plan för att frita det franska kungaparet Marie Antoinette och Ludvig XVI. En djärv plan som nästan lyckades.

Ryska tsarfamiljen på släktbesök Sid 76

En vacker sommardag 1909 lade den ryske tsaren Nikolaj II:s 112 meter långa yacht Standart till vid Tullgarns slott.

Silkesodling på Drottningholm Sid 79

I mitten av 1700-talet blev Drottningholms slott centrum för intensiva försök att odla silke i Sverige. Drottning Lovisa Ulrika hade låtit plantera mullbärsträd och också rekryterat en utländsk expert på silkesodling. Syftet var att försöka skapa en ny industri i Sverige.

Kungens porslinsbord Sid 82

I det finaste rummet på Rosendals slott står ett föremål som Karl XIV Johan värderade mycket högt, ett franskt bord, tillverkat helt i Sèvresporslin.

Från Versailles till Karl XI:s galleri Sid 85

Det praktfullaste rummet i Kungliga slottet i Stockholm är Karl XI:s galleri. Den som har sett bilder av spegelsalen i Versailles ser likheterna direkt. Det beror på att många av de skickliga konsthantverkare som skapade salen tidigare hade arbetat just i Versailles.

Hästarnas slott Sid 89

Strömsholms slott har alltid präglats starkt av hästar, ända sedan Gustav Vasa bedrev avel här. Karl XI, den mest hästkunnige svenske monarken genom tiderna, engagerade sig också i aveln på Strömsholm och hit tog han många av sina mest dyrbara utländska hästar.

Odling på Ulriksdal Sid 92

På Ulriksdals slott fanns en gång i tiden en av Sveriges mest påkostade trädgårdsanläggningar. Här fanns dyrbara importerade växter och ett orangeri där man odlade exotiska frukter.

Det europeiska Gripsholm Sid 94

När man går in på Gripsholms slott är det första man möter två enorma kanoner. De är ryska krigsbyten och en påminnelse om att Sverige en gång var en militär stormakt. På Gripsholm finns också många spännande utländska föremål som kom hit på fredligare väg, genom de kvinnor som gifte in sig i det svenska kungahuset.

Hur kinesiskt är Kina slott egentligen? Sid 100

I mitten av 1700-talet var allt kinesiskt högsta mode. Det är orsaken till att det i Drottningholms slottspark står ett förjusande och exotiskt lustslott, Kina slott. Men om man ska vara petig kanske det är mer franskt än kinesiskt.

Kapitel 4: Slottens hemligheter

Jaktprinsessans säng Sid 105

I ett förråd på Strömsholms slott står en säng som en gång tillhörde prinsessan Hedvig Sofia, Karl XII:s syster, som älskade att rida och jaga. För att vara en kunglig säng är den ovanligt enkel. Den är utförd i trä och nästan helt outsmyckad. Den är också mycket praktisk, en slags tidig funkissäng.

En tysk Bierstube Sid 108

På Tullgarns slott, Gustaf V:s och drottning Victorias sommarställe finns något mycket överraskande. I slottets bottenvåning hittar man nämligen en äkta tysk Bierstube.

Drottningen som inte ville sova Sid 110

Som äldre vände Drottning Desideria, Karl XIV Johans änkedrottning, totalt på dygnet. Det innebar att hennes hovfolk på Rosersbergs slott också måste göra det.

Slottsparken som scen Sid 113

Under några förtrollade somrar på Drottningholm iscensatte Gustav III Sveriges genom tiderna mest påkostade och ambitiösa lajv. Det är makalösa allkonstverk med hundratals medverkande, nykomponerad musik, baletter, kulisser i slottsparken, poesi och specialsydda kostymer.

Där hovets damer var portförbjudna Sid 116

Till Gustav III:s paviljong i Hagaparken var bara kungens personliga vänner välkomna.

Den magiska matsalen Sid 119

På Kina slott finns en matsalspaviljong som är särskilt utformad för att de kungliga skulle slippa lyssnande öron. Här kan ett färdigdukat bord hissas upp direkt från köksavdelningen i våningen därunder. Med detta fiffiga arrangemang kunde drottning Lovisa Ulrika för en gångs skull vara privat.

När ridskolan intog slottet Sid 120

Under drygt hundra år inhystes Arméns rid- och körskola på Strömsholms slott. Den högtidliga Rikssalen fick göra tjänst som gymnastiksal och här fanns på den tiden både ribbstolar och romerska ringar.

Ett slott med många skepnader Sid 124

Från kungligt lustslott och militärsjukhus till historieromantisk riddardröm och sakligt kungligt hem. Ulriksdals slott är ett av de Kungliga slott som har fått stå ut med de mest radikala ombyggnaderna under århundradena.

Säng förklädd till byrå Sid 128

I Kinesiska salongen på Drottningholms slott står en byrå av Gustav III:s favoritsnickare Georg Haupt. Men byrån är inte vad den ser ut att vara. Den är i själva verket en säng.

Kapitel 5: Inredning & trender

Ett slott i fickformat Sid 133

Karl XIV Johan gjorde Rosendal, och sedermera hela Djurgården till en plats för avkoppling och rekreation. Han gallrade bland träden för att få ett öppnare parklandskap, anlade promenadvägar och satte upp parkbänkar. Kungen var en mycket välbärgad man, men ändå lät han inte bygga något palats åt sig på Rosendal, utan ett slott i fickformat, snarast en villa.

Bland reseminnen och souvenier Sid 136

Tullgarns slott är fullt med reseminnen. Både från ”Europas vackraste prins”, Gustav III:s yngre bror Fredrik Adolf och drottning Victoria och Gustaf V.

En kunglig samlares hem Sid 138

Karl XV samlade på det mesta. På Ulriksdals slott lät han skapa de perfekta miljöerna för sina fantasieggande samlingar. Men alla interiörer är inte så gamla som de ser ut.

I Gustaf V:s kök Sid 142

På 1930-talet lät Gustaf V modernisera slottsköket på Tullgarn. Idag ser det fortfarande ut som på kungens tid. Längs väggarna hänger rader av kopparkastruller och mitt i köket ståtar vedspisarnas Rolls-Royce. I köket härskade kungens franske kock, Paul Arbin.

Rummet som förändrade de svenska hemmen Sid 146

Det kronprinsparet Gustaf (VI) Adolf och Louise Mountbatten önskade sig i bröllopspresent kom att förändra den svenska designhistorien. De önskade sig helt enkelt ett vardagsrum. Uppdraget att inreda det första kungliga svenska vardagsrummet någonsin gick till den unge möbelsnickaren Carl Malmsten.

Trenderna kom först til Kungliga slottet Sid 149

Under hundratals år har Kungliga slottet i Stockholm varit först med det senaste. Från racketsport och simbassäng till klockor och vattenledningssystem.

Inredning med inspiration från Pompeji Sid 154

Den sofistikerade stil som upptäcktes vid utgrävningarna av Pompeji i Italien blev en stor trendsättare i Europa. Gustav III:s resa för att se dem kom att påverka hela den svenska inredningskonsten.

Kort om slotten Sid 158-167

Korta sammanfattningar om de elva Kungliga slotten. Pedagogisk historisk överblick och platser du inte får missa vid ett besök.

Lästips Sid 171

Bildindex Sid 173, 175

Kungligt familjeträd

Här kan du själv se hur de svenska kungligheterna är släkt med varandra.