Ludde är geniet bakom Spotify

Vissa människor gör allt för att framhäva sig själva. Andra jobbar helst på i tysthet och deras banbrytande insatser förblir okända för de flesta. Som göteborgaren Ludvig Strigeus. Han är den som konstruerat kärnan till en av Sveriges främsta exportsuccéer, Spotify.
Reklamskylt för Spotify i Mew York
Världskändis. I december 2020 hade Spotify 345 miljoner användare.

Artikeln publicerades ursprungligen i Magasin Göteborg, producerad av InPress.

Text Sofia Hillborg  Foto Richard Drew/TTLudvig Strigeus
belönades 2020 med Sveriges främsta tekniska utmärkelse, Polhemspriset från Sveriges Ingenjörer, för att han ”flyttat fram gränserna för digital medieanvändning”.

– En fantastiskt stor ära. Jag har hela tiden drivits av att grotta ner mig i tekniska detaljer, lära mig nya saker och hitta smarta lösningar på svåra problem, snarare än att bygga något primärt för att det ska få många användare, säger Ludvig Strigeus.

Ludvig Strigeus, Ludde kallad, har alltid varit tekniskt intresserad. Han föredrog tidigt trasiga brödrostar som gick att skruva isär framför leksaker. På dagis lagade han diskmaskinen som hade gått sönder. Reparatören som dagispersonalen hade ringt efter fick vända i dörren.

Ludvig Strigeus har en muskelsjukdom, spinal muskelatrofi, SMA, som gör att han sitter i elrullstol och delvis därför satt han mycket inne och programmerade redan som liten. Sina första egentillverkade spel släppte han som tonåring. 2006 tog han civilingenjörsexamen i datateknik på Chalmers.

Parallellt med studierna hade Ludvig Strigeus börjat utveckla spel-motorer, bland annat ScummVM för Lucas Arts som gör det möjligt att spela klassiska arkadspel på en vanlig modern dator.

Det var när han utvecklade den lilla, men ovanligt effektiva Torrent-klienten µTorrent, ett gratisprogram för fildelning via torrent-filer, som Daniel Ek och Martin Lorentzon uppmärksammade honom. De köpte snabbt upp hans företag, primärt för att lägga vantarna på Ludvig Strigeus.

Sedan dess är han senior programmerare och delägare i Spotify. Han föredrar att hålla en låg profil, men utan Ludvig Strigeus musikstreamingfunktion hade Spotify knappast blivit någon succé.

Idag är Spotify världens största streamingtjänst för musik.

 

artiklar från världen om

Läs också