Maailma digiloikan jälkeen

Uudet teknologian käyttötavat säilyvät, sanoo Tom Standage.
diagram

Julkaistu The Economist Maailma-lehdessä. Käännös InPress.
©2020 The Economist Newspaper Limited. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tervetuloa tulevaisuuteen – ei suinkaan vuoteen 2021, kuten voisi luulla, vaan vuoteen 2025 tai jopa 2030, riippuen siitä, keneltä kysytään. Pandemian myötä omaksutut uudet teknologian käyttötavat aina videoneuvotteluista verkkokauppaan tarkoittavat, että teknologian hyödyntämisessä on saavutettu taso, joka on monta vuotta odotuksia edellä.

”Tuoreet tiedot osoittavat, että kuluttajat ja yritykset ovat parissa kuukaudessa ottaneet viiden vuoden digiloikan teknologian käyttöönotossa”, julisti konsulttiyritys McKinsey toukokuussa 2020. Ja Amerikassa verkkokauppa eteni vielä nopeammin, kun kymmenen vuoden kasvu tapahtui kolmessa kuukaudessa. Italialainen vähittäiskaupan yhteenliittymä Netcommin mukaan maassa, jossa sähköinen kaupankäynti laahaa jäljessä, on koettu ostosten tekemisessä kymmenen vuoden evoluutioharppaus kohti digitaalisaatiota. The Economistin haastattelemat pankkialan asiantuntijat arvioivat, että käteisvapaiden maksutapahtumien osuus on noussut maailmanlaajuisesti tasolle, jollaista odotettiin vasta kahden tai viiden vuoden kuluttua. Brittiläinen lääkäri kertoi New York Timesille, että maan kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS oli kokenut vuosikymmenen kehitystä vastaavan muutoksen viikossa, kun lääkärit siirtyivät käyttämään etävastaanottoja. Tätä voi kutsua todelliseksi digiloikaksi. Pandemia on kiihdyttänyt olemassa olevan teknologian omaksumista. Ostaminen, maksuliikenne ja opiskelu olivat siirtymässä verkkoon ja yhä useampi teki etätöitä ainakin osan ajasta. Nyt ihmiset on monissa maissa paiskattu yhtäkkiä tulevaisuuteen, jossa kaikki tämä on paljon laajemmin käytössä.

Äkillinen muutos on ollut kivulias. Monet jo vaikeuksissa olleet kivijalkakaupat ovat ajautuneet konkurssiin, mukaan lukien suuret amerikkalaiset vähittäiskaupan nimet kuten JC Penney ja Neiman Marcus. Kun pankkikonttorit on suljettu, huijarit ovat ottaneet kohteekseen ikäihmiset, jotka eivät ole tottuneet verkkopankkien käyttöön. Siirtyminen etäopetukseen korosti eriarvoisuutta opiskelijoiden keskuudessa laajakaistayhteyksien ja tietokoneiden omistuksen takia.

Mutta siirtymä on myös käynnistänyt nopean muutoksen varsinkin terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Pakollinen kaikkia koskeva koronasulku on myös poistanut etäopetuksesta ja -työstä niihin aiemmin liitetyn ikävän leiman ja todistanut, että oikeiden laitteiden ja tarvittavan tuen avulla ratkaisut todella toimivat suuressakin mittakaavassa. Tämä on hyvä uutinen.

Vuoden 2021 iso kysymys on se, kuinka laajalti asiat palautuvat ennalleen. On selvää, että maailmassa ei palata pandemiaa edeltävään tilanteeseen. Monet tavaratalot on suljettu. Italialaiset isoäidit ovat löytäneet verkkokaupan ilot. Etätyötä tekevillä ei ole kiire palata työmatkaruuhkiin viitenä päivänä viikossa. Vaikka opiskelijat ja opettajat haluavat kovasti takaisin lähiopetukseen ja monet työntekijät kaipaavat toimistoon työkavereiden pariin, osa uusista käyttäytymismalleista jää silti käyttöön ja vaikutukset muun muassa liikenteeseen, kiinteistöjen hintoihin ja kaupunkirakenteeseen tulevat olemaan valtavat.

McKinseyn raportin mukaan vuoteen 2022 mennessä 15 prosenttia kansainväliseen kyselyyn vastanneista johtajista odottaa kymmenesosan työntekijöistään työskentelevän etänä ainakin kaksi päivää viikossa, ja 7 prosenttia oli valmis ennakoimaan jopa kolmea päivää viikossa. Isossa-Britanniassa ja Saksassa 20 prosenttia vastaajista oli valmis antamaan vähintään joka kymmenennen työntekijän tehdä etätöitä vähintään kaksi päivää viikossa, mutta Kiinassa vastaava luku oli vain 4 prosenttia. Teknologiajohtajien kohdalla lukema oli nyt 34 prosenttia, kun ennen pandemiaa jäätiin 22 prosenttiin. Teknologia- ja rahoituspalvelualan yritykset pystyvät helpommin toimimaan etänä. Silti jopa täyden etätyön mahdollistavilla aloilla todennäköisin lopputulos on hybriditulevaisuus, jolloin nähdään sekä etätyötä että toimistossa työskentelyä.

Jotkut yritykset vahvistuvat ja toiset taas kärsivät. Esimerkiksi pilvipalvelujen tai etätyötä tukevien laitteiden tarjoajilla menee hyvin, mutta kivijalkakaupoilla on vaikeaa ja moni epäonnistuu täysin. Muutokset avaavat uusia mahdollisuuksia innovaatioille. Jo nyt suuret ja pienet yritykset suunnittelevat uusia työkaluja etätyön, yhteistyön ja oppimisen kokemusten parantamiseksi, uudenlaisten kontaktittomien ja ajanvarausperusteisten vähittäiskaupan muotojen tueksi, sekä uudenlaisten sosiaalisten verkkokokemusten tarjoamiseksi aina virtuaalikonferensseista matkailuun. Ennen pandemiaa vallinneeseen tilanteeseen ei ole paluuta.

jatka lukemista

Lue lisää