Julkaistu The Economistin The World Ahead 2022-lehdessä. Käännös InPress. ©2021 The Economist Newspaper Limited. Kaikki oikeudet pidätetään.
Rahoitusala ei ole enää vain pukumiesten ja pankkiirien valtakuntaa. Sekalainen seurakunta edistää innovaatiobuumia, jonka tarkoitus on syrjäyttää nykyiset tekijät kokonaan. Digitaalisen rahoituksen uudelleenmuotoilussa keskenään kilpailee vakiintuneita teknologiayhtiöitä, uusia rahoitusteknologia-alan yrityksiä Yhdysvaltain länsirannikolta sekä erilaisten hajautetun rahoituksen sovellusten kehittäjiä. Vuonna 2022 sääntelystä vastaavien tahojen on pakko reagoida ja tehdä kantansa selväksi.
Digitaalisessa vallankumouksessa on kolme laajempaa trendiä. Ensinnä on pyrkimys tarjota jatkuvasti kasvava määrä rahoitustuotteita ja maksupalveluja yhdellä alustalla. Facebookin uusi digitaalinen lompakko voisi saada jalansijaa. Pankit, maksupalvelujen tuottajat ja suurehkot rahoitusteknologiayhtiöt jatkavat startupien ostamista tarkoituksenaan tarjota asiakkaille niin laaja palveluvalikoima, että yhtä ja samaa alustaa ryhdytään käyttämään kaikessa.
Toinen trendi on orastava pyrkimys hajauttaa rahoitusta. Rakenteilla on lohkoketjuille perustuvia rahoitussovelluksia, joiden tarkoitus on varmistaa turvallisuus ja luotettavuus ilman välikäsiä. Uudet rahoitusteknologiamaailmaan liittyvät välineet, kuten NFT-kryptovaluuttatekniikka ja muut kryptovaluutat lisääntyvät edelleen. Kolmanneksi vanhoillisina tunnetut keskuspankitkin ovat lähdössä uusille urille. Kun talouden toiminta siirtyy entistä enemmän verkkoon ja käteisen suosio laskee, monet niistä aikovat ottaa käyttöön omia digitaalisia valuuttojaan.
Vuonna 2022 tapahtuu paljon. Kiinan keskuspankki ottaa e-juaninsa laajempaan käyttöön, ja keskuspankit toteuttavat monenlaisia testejä ja pilottiprojekteja. Suurissa rikkaissa maissa astutaan askel lähemmäs omien digitaalisten valuuttojen testausta. Innovaatiot saavat jatkoa myös yksityisellä sektorilla. Uusille ideoille on saatu hyvin rahoitusta: pääomasijoittajilta on virrannut lähes 60 miljardia US-dollaria (yli 53 miljardia euroa) rahoitusteknologian uusiin yrityksiin vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Valmisteilla on yli sata hajautetun rahoituksen sovellusta.
Näin nopeat ja ilahduttavat muutokset ovat vastakohta entiselle vähittäisrahoitukselle, jossa liiketoiminnan tahti oli uneliaan hidas, maksut kohtuuttoman korkeita ja asiakaspalvelu tylyä. Raha-alan uudessa tyylissä on paljon myönteistä. Asiakkaille sen pitäisi merkitä järjestelmää, joka hyödyntää teknologiaa asiakkaiden palvelemiseen paremmin ja edullisemmin. Osallisuus rahoituspalveluista on ongelma jopa rikkaissa maissa: vuonna 2018 joka viides amerikkalainen oli joko pankkipalveluverkoston ulkopuolella tai käytti sitä vain vähän. Pienten yritysten on usein vaikea löytää rahoitusta.
Kilpailun pitäisi myös murentaa nykyisten suurten palveluntarjoajien voittomarginaaleja. Esimerkiksi Visan ja Mastercardin käyttökatteet ovat 65–80 prosenttia. Rahan siirto maasta toiseen on edelleen liian kallista. Raha-alan on myös järkevää paitsi digitalisoitua, integroitua enemmän osaksi muita digitaalisia toimintoja, kuten viihde- ja ostospalveluita.
On kuitenkin torjuttava nopean muutostahdin tuomat uhat, kuten sijoittajia koskevat riskit. Jotkut uudet rahoitusteknologian ideat saattavat lähteä lentoon, mutta muut häviävät hiljalleen, ja sijoittajille jäävät vain tappiot. Näin voi käydä myös kryptovaluutoilla keinottelijoille. Kiveä esittävästä NFT-kuvasta (non-fungible token) ei välttämättä kannattaisi maksaa 1,3 miljoonaa dollaria, kuten kävi elokuussa 2021. Kun rahoitusalustoilla on käytettävissään enemmän dataa, markkinavoiman väärinkäyttö saattaa houkuttaa. Uudet rahoitustuotteet saattavat olla alttiimpia huijauksille, eikä hajautettujen toimintojen maailmassa ole selvää, miten ja mistä apua voi etsiä.
Säädösten laatijoiden tehtävä on säilyttää potentiaali ja suojata riskeiltä. Kun raja rahoitusyhtiöiden ja teknologiayritysten välillä hämärtyy ja kerääntyneen asiakastiedon arvo kasvaa, yksityisyyden suoja ja turvallisuus on ehdottoman tärkeää. Rahanpesun estäviä tarkastuksia ei saa vaarantaa. Tämä koskee yhtä lailla keskuspankkien digitaalisia valuuttoja kuin yksityisiä rahoituspalveluitakin. Kiinan e-valuuttakokeilusta tuskin on apua, kun tiedetään kumpaa maan hallinto pitää tärkeämpänä, valvontaa vai yksityisyyden suojaa.
Osaaja oikeassa paikassa
Vielä hankalampaa on keksiä, miten hajautettu rahoitus saadaan säädösten laatijoiden toimivallan alle. Siksi on ehkä hyvä, että Yhdysvaltain tärkeimmän rahoitusmaailmaa valvovan valtion viraston eli arvopaperi- ja pörssikomission johtaja Gary Gensler opetti kerran lohkoketjuteknologian kurssia MIT-yliopistossa. Kryptovaluutta-ala vastustaa sääntelyä kiihkeästi ja periaatteellisesti, ja alan lobbausvoima on kasvussa. Digitaalisen rahoituksen puolestapuhujat ovat jo tehneet alan tulevaisuutta koskevat suunnitelmansa, ja nyt on tullut säädösten laatijoiden aika kertoa, mitä he ovat niistä mieltä.