Petter Menning om tuff uppväxt med alkoholiserad far

– Den svenske kanotisten Petter Menning har bland annat har vunnit VM-silver i K1200. Men han hade en tuff uppväxt med en alkoholiserad far och om han inte hade hittat hem i idrotten kunde det ha gått helt annorlunda.

Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Vård&Hälsa, producerad av InPress. Läs mer på www.vardochhalsa.se

Text: Sofia Hillborg • Foto: Evelina Menning– När jag var några år gammal skilde sig mamma och pappa, mest på grund av att pappa var alkoholist och drack alldeles för mycket. Jag och min storebror hade svårt att veta om han skulle vara nykter eller inte, om det skulle finnas mat till oss eller så. Det är inte så som barn ska ha det, men tyvärr så är det ganska vanligt.

Petter ville bort från det och därför sökte han sig till idrotten.

– Kanotklubben blev som ett andra hem för mig. Jag behövde ett sammanhang som var stabilt, där jag inte behövde vara orolig. Där fanns både såna som var i min ålder och vuxna jag kunde lita på och det kändes bra, även om jag inte vågade prata med någon om hur jag hade det hemma. Jag kunde åka på träningsläger och tävlingar och det var jätteviktigt för mig. Att ha något att längta till. En fast punkt. Det mådde jag bra av.

Från början var det inte träningen i sig som Petter Menning var intresserad av.

– Nej, det var mest att vara med kompisar och andra vuxna. Drivkraften var inte att vinna. Jag tyckte inte alls om att tävla i början.

Ibland tänker han på hur det hade gått om han inte hade hittat idrotten.

– Jag var ganska arg och bråkig i skolan när jag var 7–10 år. Men när jag började med idrott så hjälpte det liksom, sedan hade jag inte den där frustrationen längre, jag kände inte att jag behövde kasta saker för att få ut min ilska och energi.

Gemenskapen i klubben betydde mycket, inte minst för att Petter Menning hade ett annat kompisgäng också.

– De andra kompisarna ville bara hänga på stan och efter ett tag kändes det bättre att hänga med träningskompisarna istället. Sedan började de andra hålla på med knark och var ute varje helg och drack. Jag hoppas att jag hade varit smart nog att stå emot även om jag inte hade haft idrotten, men jag vet inte.

Med sina egna erfarenheter i ryggen är Petter Menning tveksam till det starka elittänkande som finns på sina håll i idrottsrörelsen.

– Jag tycker att det är viktigt att idrottsföreningar kommer ihåg att det viktigaste är att idrotten ger ungdomar någonstans att vara och bra aktiviteter. Sedan kommer de kanske så småningom på att de vill satsa på att bli bättre.

Petter Menning har engagerat sig i föreningen Maskrosbarn, en förening för barn till personer som alkoholproblem och psykiska problem.

– Om man har en liknande situation som jag hade så rekommenderar jag att man tar kontakt med dem. För även om man inte är så idrottsintresserad så behöver man hitta ett sammanhang att vara i.

Avslutningsvis säger Petter Menning något som inte många VM-medaljörer skulle säga.

– För mig personligen är det faktiskt inte så viktigt att vinna. Jag känner att att jag redan har vunnit så mycket. Sådant som inte är medaljer.

 

Läs också

Sångerskan Billie Eilish i galaklänning på årets Met-gala

Extra allt

Minimalismen är död. Nu längtar vi efter glitter och glamour. Men festen hotas av varubrist och höga elräkningar.

Läs mer