Private Banking förenklar utlandsflytten

NORDEA PRIVATE BANKING | Drömmer du om att vakna upp någonstans där solen är varmare, espresson lockar och språket har en annan melodi? För dig som tar steget och flyttar utomlands för en period – oavsett om du är entreprenör, pensionär eller idrottsproffs – finns Nordea Private Banking där för att hjälpa dig.
rivieran i Frankrike

Mycket måste klaffa när man flyttar till ett annat land – från boende och kreditkort till skolor för eventuella barn. 

Karin Lindmark
Karin Lindmark på Private Banking

– Det kan vara skönt att inte behöva byta bank också, konstaterar Karin Lindmark på Private Banking, som varit med och byggt upp den snabbt växande avdelningen för kunder som flyttar utomlands.

Berätta, vad är Private Banking Cross Border?

– En private banking-tjänst riktad mot våra svenska kunder som bor utom­lands under en period. Vi bistår med hjälp inför flytten, under hela utlandsvistelsen och även när flyttlasset vänder hem igen. 

Vad kan ni hjälpa till med mer specifikt?

– Tyngdpunkten ligger så klart på förvaltning, placeringar och ekonomi. Vilka typer av investeringar kan man göra i det land du ska flytta till och vilka går inte att göra – alla länder har olika regler men det har vi koll på. Vi kan också ge stöd till familjer som ska hitta boende, skola, och arbete för en medföljande partner. 

Vad är viktigast att tänka på vid en flytt? 

– Åh, många saker, det får ju konsekvenser när man skriver ut sig från Sverige. Till exempel när det gäller skattesatserna i det nya landet man flyttar till. Andra vanliga frågor är hur man planerar för pensionen, arvsregler och vad som händer om någon i familjen går bort. Vi har stor nytta av Private Bankings jurister och deras djupa expertkunskap.

 Kan man låna pengar till boenden i andra länder genom er? 

– Ja, det är väldigt populärt – och man behöver inte bo utomlands, vi lånar ut även till semesterhus. I dagsläget har vi bolån för Spanien och Frankrike och fler länder är på gång. Vi hjälper också till med processen att köpa en bostad, som ofta är krångligare och mer formell utomlands än i Sverige. 

Är boräntan densamma som i Sverige? 

– Vid lån till fastigheter i Spanien och Frankrike lånar man i euro vilket betyder att referensräntan är Euribor i stället för Stibor, som vi är vana vid när man lånar i svenska kronor. 

Det är värt att notera att kostnaderna för att köpa ett hus eller en lägenhet utomlands kan vara högre än i Sverige. Exempelvis har man kostnader för notarier, advokater och mäklare. Dessutom tillkommer ofta lokala skatter i samband med överlåtelser av fastigheter utomlands. 

I vilka länder kan man få hjälp av er?

– I de flesta, men vår service är lite olika beroende på var man bor. Vi arbetar främst med Europa och vissa länder i Asien. 

Vilka är era kunder? 

– När vi drog i gång trodde jag att vi mest skulle jobba med personer som ville pensionera sig i förtid och njuta av livet.  Men många kunder är dynamiska entreprenörer som startar globala bolag, flyttar runt med sina familjer och har Sverige som bankbas. Det finns också de som jobbar för börsnoterade bolag och får en postering på ett par år i exempelvis Asien. 

Vi har även ett sportkoncept för professionella idrottsutövare, främst hockey- och fotbollsspelare. De har mycket speciella liv och kan ibland tvingas flytta med mycket kort varsel. Tillströmningen av kunder är enorm, vilket är väldigt roligt.

NORDEA PRIVATE BANKING

Erbjuder en helhets-lösning för förmögenhetsförvaltning genom personlig rådgivning till privatpersoner, företag, stiftelser och institutioner. Som kund får du tillgång till en rad exklusiva tjänster, ett team av experter, ett omfattande nätverk och en insiktsfull rådgivning som är anpassad efter just dina behov.

VILL DU VETA MER? Välkommen att besöka vår hemsida eller kontakta oss!

Private Banking Cross Border – det här kan du få hjälp med:

• Rådgivning kring din
investeringsportfölj

Pensions- och
försäkringslösningar

• Lån till bostad och
semesterhus

Rådgivning med lokala
jurister

Vardagsärenden och
digitala banktjänster