Kremls kamrater många, men fattiga

Även om de är många har de inte mycket att erbjuda Putin.
Kreml i Moskva
Foto: Istockphoto

Vad handlar artikeln om?

På papperet har Ryssland fått oroväckande mycket stöd under det senaste året. I praktiken är dock vänskapsbanden inte särskilt starka.

Ur The Economist Graphic Detail, 31 mars 2023, översatt av InPress. ©2023 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

På ytan verkar det ganska förbryllande. Under året som gått sedan Rysslands invasion av Ukraina har Rysslands diplomatiska motståndskraft fått många att vrida sina händer. Landets utrikesminister Sergej Lavrov inledde en charmoffensiv i flera länder och president Vladimir Putin har välkomnat Kinas ledare under året. På ett sätt kan Ryssland med rätta skryta med att de diplomatiska förbindelserna har stärkts. Antalet länder som aktivt fördömer Ryssland har nämligen minskat sedan den förra analysen för ett år sedan (se karta). Det visar uppgifter som vårt systerföretag EIU publicerade i mars. Men dessa länder är inte till någon större nytta för Vladimir Putin och hans krigshets.

EIU undersöker om och hur regeringar har stött Rysslands agerande eller återgett landets berättelser – till exempel genom att undvika att kalla kriget för en ”invasion”. Undersökningen visar att sju länder har gått över till det ryssvänliga lägret sedan förra året (se diagram). Med andra ord de som är vänligt inställda till Ryssland även om de inte öppet stödjer kriget. Några, som Sydafrika, var från början neutrala, medan andra, som Botswana, inte längre håller med väst. Ytterligare åtta länder, varav det mest anmärkningsvärda är Turkiet, har gått från att stödja väst till att bli neutrala. Totalt sett har antalet länder som fördömer Ryssland minskat från 131 till 122 under de senaste 12 månaderna.

Hittills har Xi Jinping avvisat Ryssland

När det gäller internationella förbindelser är kvalitet lyckligtvis viktigare än kvantitet. Det mäktigaste landet som Ryssland har lyckats hålla på gott humör är Kina, som är fortsatt ryskvänligt enligt EIU:s bedömningar. Kinas ledare Xi Jinping verkar dock främst vilja reta väst och utnyttja konflikten till sin fördel, snarare än att på riktigt stötta kriget. Xi Jinping har hittills avvisat Rysslands begäran om hjälp. Till exempel i form av vapen eller trupper (även om västvärlden fortfarande är orolig för att det ska hända). På samma sätt är Indien, som klassas som neutralt, mer angeläget om att dra nytta av handelsavtal än att tvingas välja sida. Turkiet, som också är neutralt i det här sammanhanget, har ökat handeln med Ryssland. Detta samtidigt som man förser Ukraina med vapen, från missilbärande drönare till raketer och artillerigranater.

Det är faktiskt endast Belarus, Iran och Nordkorea (som alla klassas som stödländer till Ryssland) som har försett Kreml med vapen. Jämfört med 31 länder som har tillkännagivit vapenleveranser till Ukraina. Resten av Rysslands läger består mest av sönderfallande stater och opportunister som inte kommer att bidra med mycket mer än nedlagda röster i FN-omröstningar och andra symboliska gester av solidaritet.

I praktiken är vänskapsbanden svaga

Tillsammans omfattar den ryska sidan och det neutrala lägret större delen av världens befolkning. Men de står bara för en tredjedel av världens BNP. Med några få undantag (nämligen Kina) är det inte troligt att Putins kompisar kommer att kunna matcha västvärldens förmåga att samla in pengar till Ukraina (se diagram). Enbart Amerika har tillhandahållit mer än 33 miljarder dollar i utbildning och utrustning sedan Rysslands invasion. Och cirka 50 andra länder har gett eller förbundit sig till mer än 13 miljarder dollar i säkerhetsstöd fram till september. På papperet har Ryssland fått oroväckande mycket stöd under det senaste året. I praktiken är dock vänskapsbanden inte särskilt starka.

33

miljarder dollar har USA stöttat Ukraina med i form av utbildning och utrustning sedan Rysslands invasion.

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister
Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, fortsätter sin charmoffensiv i världen. Foto: Mid.ru

Läs vidare

Läs också

Rysslands president Putin

Ryssland utan Putin

Världen oroar sig med rätta för ett Stor-Ryssland. Men ett mindre, splittrat Ryssland skulle kunna vara minst lika bekymmersamt.

Läs mer