Recorded Future spårar onda avsikter

Innan något händer, händer det på nätet. Experter på visualisering kan varna om allt från militära attacker till riskabel stadsplanering.

Artikeln publicerades ursprungligen i Magasin Göteborg, producerad av InPress.

Text Sofia Hillborg  Foto Samuel Unéus, Colourbox & Istockphoto

Förut har vi sagt att internet är en spegling av världen, men det blir allt mer så att världen blir en spegling av internet, säger Staffan Truvé. Han har bakgrund från Chalmers och är en av grundarna till det globala underrättelseföretaget Recorded Future, som har sin teknikutveckling i Göteborg. 

Företaget samlar in stora mängder information från öppna källor och strukturerar den med hjälp av artificiell intelligens, AI. Med detta skapar man därefter något som man kan beskriva som en hotorienterad digital tvilling av världen. 

Artificiell intelligens avslöjar krigsföring

Företagets analytiker följde med hjälp av denna information tecknen på aggression mot Ukraina långt innan världen hörde talas om angreppet i februari.

– Vi kartlägger alla informationskrig, men Ukraina är det största som händer just nu. Från rysk sida har vi sett det här länge, egentligen ända sedan den första invasionen 2014. I tio år har vi pratat om att modern krigföring kommer att ske i tre dimensioner – fysisk, cyber och påverkanskrig. Och det är verkligen precis vad vi ser. 

Den hotorienterade digitala tvillingen hjälper därtill analytiker att förstå de onda krafternas avsikter. Som ibland också kan gälla Sverige. I Staffan Truvés värld är nämligen cyberangrepp och påverkanskampanjer, något som pågår hela tiden.

– Det ska också bli intressant att se hur det blir med det svenska valet i höst. Med kriget i Ukraina och NATO-debatten blir det ännu viktigare för Ryssland att påverka. Påverkanskampanjerna lär därmed dra igång i augusti och det kommer vi att lägga lite extra krut på.

Ransomeware en ny affärsmodell

Recorded future har såväl försvarsmakter i väst och globala storföretag bland sina kunder. 

– Vi samlar med andra ord på oss information från hela världen för att kunna förstå de onda krafternas avsikter. När till exempel en ny sårbarhet i ett it-system blir känd – och nya sårbarheter upptäcks hela tiden – kan vi se hur mycket den diskuteras och varna våra kunder. Man kan också varna för hotande ransomeware-attacker. 

– Ransomeware är nämligen så framgångsrikt att det har blivit en affärsmodell. Kriminella rekryterar alltså folk på nätet för att utföra attackerna, det är rena platsannonser. Utifrån den informationen kan vi därmed få en idé om vilken typ av attacker man kan förvänta sig.

Ger bättre körupplevelse

Fordonsindustrin använder visualisering, bland annat för att förbättra användarupplevelser. Visual Arena på Lindholmen Science Park är en experimentell resurs för myndigheter och företag.

Som SimCity – men på riktigt

I Göteborg finns ett kluster inom visualisering. Göteborgs Stadsstadsbyggnadskontor har också varit drivande i att utveckla en virtuell modell som ska göra det möjligt att visualisera stora stadsplaneringsprojekt. Vad händer exempelvis om havsnivån stiger? Det är som ett enormt SimCity, fast på riktigt.

STAFFAN TRUVÉ Recorded Future

– Vårt huvudkontor ligger i Boston,  men största delen av teknikutvecklingen ligger i Göteborg med 110 personer. Det fungerar otroligt bra att få tag på bra medarbetare här.

Foto: Albert Bonniers förlag

Läs vidare

Läs också

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Anmäl dig här och bli bland de första att få tillgång till nya artiklar från Världen Om och The Economists material på svenska.