Teknik att hålla koll på … medan vi väntar på vaccinet

Tre pojkar med naiva tekniska utrustningar

Artikeln publicerades ursprungligen i Världen Om #1 2020, producerad av InPress.

1. NYTT LOVANDE ANTIKROPPSTEST FRÅN LUND

Ett snabbt, pålitligt och billigt antikroppstest för covid-19 skulle kunna bidra till att göra tillvaron mer normal. Om släkten kunde snabbtesta sig inför semestern skulle det gå att träffa mormor igen. Eller göra det möjligt för världsledare att samlas till toppmöte. Forskare vid Lunds universitet har utvecklat ett nytt antikroppstest som mäter två olika sorters antikroppar kopplade till spikeproteinet. Testet har hög sensitivitet, ger svar på 15 minuter och fungerar oavsett om man har haft symptom eller inte. Några droppar blod droppas på en teststicka och resultatet visas i en display. Just nu provas testet på sjukvårdspersonal i Skåne. Läkemedelsbolaget Abbott har kommit ännu längre och har ett färdigt snabbtest. Inga laboratorieinstrument behövs och prestandan uppges vara hög.

2. SKVALLRANDE AVLOPP

I tidigare forskningsprojekt har man lyckats kartlägga drog­­användning i olika stads­delar genom att analysera av­loppsvatten. Just nu studerar forskare från flera svenska universitet om det går att förutsäga det nya coronavirusets spridning genom att undersöka viruskoncentrationen i våra avloppsledningar. Liknande studier pågår i Finland.

3. KAN HUNDAR KÄNNA LUKTEN AV COVID-19?

Kan hundars extremt känsliga luktsinne användas för att snabbt identifiera personer som är coronasmittade? En grupp forskare vid Helsingfors universitet har lyckats lära hundar att identifiera urinprov från coronasjuka. Nu tränas hundarna att känna igen lukten på kläder. Kanske kommer människans bästa vän framöver att få helt nya uppdrag på flygplatser och sjukhus.

4. AIRBUS VILL TESTA ELEKTRONISK NÄSA MOT COVID-19

En smart elektronisk näsa utvecklad av Airbus och Koniku kan detektera spår av sprängämnen ombord på flygplan på 10 sekunder eller mindre. Nu vill Airbus använda tekniken för att detektera covid-19. Airbus planerar att börja testa tekniken i sina flygplan i slutet av 2020.

5. 3D-SCANNING I MOBILEN FÖR SMIDIGARE PANDEMISHOPPING

Med coronapandemin ökar e-handeln. Men när man köper kläder och skor är det svårt att veta om de passar. Nu kommer allt fler smartphone-appar som gör det möjligt att skapa en digital 3D-modell av sin egen kropp. Bland annat har pjäxtillverkaren Fischer en. Svenska it-företaget Volumental har en annan spännande teknik för 3d-scanning av fötter.

Läs också