Tillbaka till framtiden

Vi är digitalare än någonsin, men söker tröst och stabilitet i det välbekanta.
Flygande bil i filmen Tillbaka från framtiden

Artikeln publicerades ursprungligen i Världen Om #3 2021, producerad av InPress.

Text Sofia Hillborg Foto ©Universal Pictures/Enter­tain­­ment Pictures/TT


Hur vår livsstil har utvecklats under coronapandemin påminner lite om handlingen i 1980-talsklassikern Tillbaka till framtiden: hastiga skutt framåt till en superdigital framtid som alldeles nyss tycktes avlägsen (enligt konsultfirman McKinsey skedde fem års digital utveckling på så kort tid som åtta veckor under våren 2020). Storföretag skickade hem sina anställda från en dag till en annan, familjer började plötsligt e-handla allt (möbler, smörgåstårtor, medicin, påskägg), dansinstruktörerna gick över till distansundervisning, och mormor och morfar lärde sig att facebooka med barnbarnen och kommunicera med avatarer istället för hemtjänstpersonal. Allt detta varvas med en tillvaro med drag av odefinierat 50/60/70-tal (välj själv).

Hemma bäst
Ett område där tillbakablickandet märks är hem­inredningstrenderna. När man bläddrar i antika Ikeakataloger på webben inser man snabbt att inredningstrender har kopplingar till konjunkturen. Ju mer framtidstro, desto mer vågad inredning hemma. Stålrörsmöbler! Orange plast! Finska rymdmöbler! Memphisgruppen! Och motsatt: När det stormar ute i världen söker vi det ursprungliga, trygga, välbekanta och ombonade. Carl Larsson-­känsla, kökssoffor, varma färger. Och trä, mycket trä.

Just nu var det länge sedan tillvaron kändes så osäker. Därför är oddsen höga för att designermöblerna i stålrör, de blankvita köksluckorna, de kantiga hörnen och den kyliga minimalismen är på väg ut. Satsa istället på något med själ och vänligt rundade kanter, som en 1800-talsfåtölj eller en hemtrevligt tickande moraklocka. Löjligt billigt. Sedan gräver du med fördel fram mormors gamla trasmattor ur gömmorna, lutar av de nyligen vitlackerade golven så de blir trärena igen och tänder ett par levande ljus. Detta är essensen av det danska begreppet hygge, som kan uttydas som en slags allmän myskänsla. Myset, i många olika inkarnationer, blir stort detta år.

Läs också