Vägen till hälsa?

Vaccindiplomati räddar jätteprojektet.
Karta Sidenvägen

Från The World In publicerad i The Economist, översatt av InPress.
©2020 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

Kinas ”Nya Sidenvägen”-projekt har under 2020 kritiserats för att det är upphaussat och för stort. President Xi Jinpings utrikespolitik är en blandning av ekonomiskt engagemang, diplomati och skicklig marknadsföring. Med projektet vill han utnyttja den historiska möjligheten att forma en världsordning mer efter Kinas smak nu när USA:s ledare verkar ha tappat bollen. Kostnaden för att förbättra den globala infrastrukturen med ett omfattande globalt nät av Sidenvägar steg till 6 000 miljarder dollar.

Både kritiken och de lovord som hörts om projektet har varit överdrivna. Kina förklarade att det visade andra länder vägen mot en ny, omvälvande utveckling. Kritiker i USA hävdade att Kina ville sprida sitt dystopiska auktoritära styre och medvetet snärja fattiga länder genom skuldsättning. Men projektet hade mist en del av sin lyster redan innan covid-19.

Mest prestige låg i delen mellan Kina och Pakistan, China Pakistan Economic Corridor, CPEC, med investeringar och lån värda 60 miljarder dollar. Några välbehövliga kraftverk har byggts, men i övrigt har förväntningarna kommit på skam. Projekt har lagts i malpåse och skulder omförhandlats. CPEC brydde sig inte särskilt mycket om Pakistans osäkra finans- och betalningsbalansläge eller komplicerade politik. Nästan ingenting av det utlovade industriella samarbetet kommer att bli av. Snarare än att omvandla relationen, har CPEC visat upp svagheterna.

På andra håll – från Malaysia till Sri Lanka och Maldiverna – har förbittring riktats mot Kinas enorma ekonomiska verksamhet och daltande med korrupta ledare. Det gör det svårare för Kina att nå sina ekonomiska och strategiska mål, säger Andrew Small vid tyska tankesmedjan Marshallfonden i Washington. Pandemin har förvärrat läget. Runt om i världen, men vanligtvis i det tysta, måste Kina förlänga och lätta villkoren för många lån. 2021 rapporterar den kinesiskledda Asiatiska infrastrukturbanken, AIIB, fler kreditförluster och ställs till och med inför krav på att den egna kreditvärdigheten nedgraderas. Kinesiska infrastrukturprojekt i fattigare länder blir mindre spektakulära när utlåningen minskar kraftigt.

Ändå är rapporterna om projektets död som följd av pandemin överdrivna, säger Eyck Freymann, författare till en ny bok om “Nya Sidenvägen”. Projektet får ett stort lyft under första halvan av 2021. Om du inte redan har hört talas om Kinas ”hälsosidenväg”, lär du snart göra det. Tänk vaccindiplomati.

Kina har redan gett nödtillstånd för tre vacciner. Med kliniska tester på gång i Brasilien och Pakistan kan de komma ut på marknaden snabbare än konkurrenter. De blir också billigare, säger Freymann. Ett amerikanskt vaccin, tillverkat av Moderna, kan kosta över 70 dollar per dos, mer än vad utvecklingsländer har råd med i stor skala. Kina marknadsför redan ett vaccin till ”Nya Sidenvägen”-partner som Mexiko och Filippinerna, och erbjuder hjälp att bekosta det. Lagliga och logistiska utmaningar finns. Vaccinerna kanske inte är effektiva. Men genom att hjälpa tacksamma länder längs ”Nya Sidenvägen” hoppas Xi kunna nyansera Kinas rykte som rovgirig långivare, och som landet där det nya coronaviruset uppstod.

Läs också