DI Världen 2023 

DI Världen 2023

För tionde året i rad samlades drygt 250 delegater och talare i Vinterträdgården på Grand Hôtel för DI Världen konferens utifrån The Economists The World Ahead 2023 magasin i Sverige: Världen 2023. 
Alasdair Ross, Från The Economist Intelligence Unit på scen. 
Alasdair Ross, från The Economist var en av huvudtalarna och gav bland annat tre scenarier för hur kriget i Ukraina kommer att utvecklas – och om sannolikheten för att Kina invaderar Taiwan under 2023. Han pratade också om vikten av europeisk sammanhållning och om maktkampen i USA mellan Demokrater och Republikaner, eller kanske snarare dragkampen mellan trumpisterna och de kompromissvilliga. Han påminde också om att ha beredskap för en hel  flock svarta svanar.
 
Jan Eliasson konstaterade att Vladimir Putin stulit den dagordning som Europa och världen stod beredda att ta itu med efter pandemin. Det är lätt att hålla med om. När problemen och utmaningarna är stora finns faran att vi inte ser att vi alla faktiskt kan göra konkreta saker för en mer hållbar värld. ”Vi har en verktygslåda för att reparera världen – ett survival kit for humanity – i FN:s 17 hållbarhetsmål”, sade Jan Eliasson. Och gav beröm till det svenska näringslivet som i många avseenden tagit på sig ledartröjan i hållbarhetsarbetet.
 
Bland talarna fanns också: Cecilia Hermansson, ordförande för Klimatpolitiska rådet, Författare och föreläsare Rebecka Carlsson, Anne Poulsen, Nordenchef för FN:s matprogram, Torbjörn Becker, chef, Östekonomiska institutet, Handelshögskolan, DI korrespondenterna Felicia Åkerman, New York, och Johan Nylander, Hongkong. Olof Lundh, författare, reporter och krönikör, TV4 sporten, Jesper Bengtsson, ordförande, Svenska PEN, Estlands premiärminister Kaja Kallas  samt professorerna Christian Ekberg och Jan Blomgren som uppdaterade deltagarna om vad energikrisen egentligen handlar om. DI:s Gabriel Mellqvist modererade.

Sagt på DI Världen 2023:

In some African countries people spend up to

1 %

of their income on food – a raise in prices is devastating.

Bland övriga medverkande syntes:

Visste du att ...

1 %

av tyska transporter som beräknas vara elektrifierade till 2030 inte kräver mer än 3 procent mer el ... men vi behöver förstärkning av elnäten. Elnäten är en mer allvarlig fråga än produktion av el.

De kommande 100 åren kommer att motsvara

1 år

av teknologisk utveckling.

Porträtt Rebecka Carlsson

Partners för DI Världen 2023-eventet