Jan Eliasson: ”Vi har en hållbar framtid om vi skärper oss”

Uppförsbacke för demokratin

Jan Eliasson är en av Sveriges mest framträdande toppdiplomater och har tidigare bland annat varit utrikesminister, ordförande för FN:s generalförsamling och vice generalsekreterare i FN.

1 %

av världens befolkning lever i klassiska demokratier

Jan Eliasson,
Ambassadör, Sipri

”Jag har också anledning till hopp och ska försöka lyfta er från deppigheten.”

Jan Eliasson på DI Världen 2023:

Om ...

... Rysslands krig mot Ukraina

– Kriget mot Ukraina är en vändpunkt i mänsklighetens historia. Det är en aggression, brott mot mänskliga och humanitära rättigheter. Kriget är ett sammanbrott för den säkerhetspolitiska ordningen i Europa. 

– Putin stal dagordningen som vi borde ha haft efter pandemin. Vi (väst) satt beredda att ta tag i hållbarhetsmålen efter pandemin, men Putin stal vårt momentum. Här sitter vi nu med oro och rädsla för en värre utveckling, energikris och inflation. Det är en djup tragedi. 

... USA och Putins krig

– Det finns risk för eskalering av konflikten med fler och fler offensiva vapen i kriget. Vi ser en diplomatisk låsningen. Om en trumpist kommer tillbaka i USA ökar de politiska riskerna. Trumpisterna är nämligen fientliga till Ukraina. Zelenskij hjälpte inte Trump under valkampanjen med uppgifter om Bidens son och därför är trumpisterna öppet kritiska till Ukraina och delvis pro Putin. Det kommer att göra Nato skakigare. Europa får  en besvärlig situation om USA ger Putin rätt till kriget.

– Det finns en risk att vi får en totalkonfrontation mellan Nato och Ryssland. Vissa påstår att det handlar om proxykrig av Nato på Ukrainsk mark.

... Sverige och Nato

– Det var naturligt för Sverige att ta steget in i Nato, säger jag som jobbat med Palme och neutralitetsståndpunkten. Tillsammans med Finland, vår säkerhetspolitiska siamestvilling, är Nato vår väg nu.

... FN:s Agenda 2030 (Jan Eliasson var en av huvudarkitekterna bakom agendan)

– Johan Rockström gratulerade oss när vi tagit fram Agenda 2030, nu har vi ”en verktygslåda för att reparera världen”, ”a survival kit for humanity”,  beskrev han de globala målen som. Målen har mobiliserat alla viktiga aktörer.

Fyra ord och anledningar till att känna hopp om en hållbar framtid:

  • Kvinnorna! Den historiska fasen är nu för att kvinnor ska bli fria på riktigt. Vi män vinner på detta.
  • De unga ger hopp, men vi äldre måste agera MED unga–  inte för dem.
  • Kunskap, teknik och innovation, mycket som behövs för att genomföra målen finns.
  • Tillsammans, världens viktigaste ord. Vi behöver stärka internationellt samarbete, inte låta det bli försvagat.

Läs också

För tionde året i rad samlades drygt 200 delegater och talare i Vinterträdgården på Grand Hôtel för DI Världen konferens. Ta del av vad som blev sagt här.

Läs också