Ingen är bjuden till vinter-OS

Kina undviker en OS-bojkott genom att förbjuda utländska åskådare.
Foto: Mark Schiefelbein/TT

Peking-OS bli ett inhemskt – och välkontrollerat – evenemang.

distansarbete Från The World Ahead 2022 publicerad i The Economist, översatt av InPress. ©2021 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

Från The World Ahead 2022 publicerad i The Economist, översatt av InPress. ©2021 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.

Ett tag var det oklart vem som skulle delta i vinter-OS i och runt Peking i februari 2022. Anledningen var de rapporter om brott mot mänskligheten som begås mot uigurer – däribland massinternering, tvångsarbete, splittring av familjer och tvångssterilisering. Dessa rapporter utlöste krav på att ställa in eller flytta spelen. Vidare lobbade aktivister företagssponsorer att dra tillbaka sitt stöd och människorättsgrupper brännmärkte det som ”folkmords-OS”. Aktivister och politiker runt om i världen talade om att bojkotta spelen.

Men det är svårt att bojkotta något när man inte får närvara. I september 2021 sade nämligen arrangörerna att de inte skulle tillåta några åskådare från utlandet eftersom spelen skulle hållas i en covid-19-bubbla som var strängare än den som gällde i Tokyo under sommar-OS. Förbudet omfattar däremot inte världsledare som värdlandet bjudit in, inte heller ackrediterade utländska medier, varav det väntas komma många. Men i själva verket kommer Peking-OS att bli ett inhemskt – och välkontrollerat – evenemang.

Utebliven propaganda?

Således kan styrningen av OS genom ett slutet kretsloppssystem hjälpa myndigheterna i Peking att avvärja den sorts propagandamardröm som aktivister hoppades skapa. Enligt det kontrakt värdlandet tecknade med Internationella olympiska kommittén, IOK, är spelen tänkta att vara fria och öppna. Vidare ska journalister få verka fritt med obe­gränsad tillgång till internet. Det får dessutom inte förekomma någon diskriminering, och det ska vara tillåtet att samlas fritt och protestera. Men dessa löften betyder inte mycket.

IOK kan exempelvis inte stoppa Kina från att hindra uigurer att komma till spelen, där de som genom ett trollslag inte skulle utsättas för officiell diskriminering. Utländska medier lär dock ägna en del uppmärksamhet åt mänskliga rättigheter, men Kina kommer troligen inte ge visum till västjournalister utöver de som täcker idrotten inne i bubblan.

Blir det bojkott av Peking-OS?

Det finns sammanfattningsvis ingen seriös diskussion om att länder inte ska delta, som när USA bojkottade Moskva-OS 1980 efter Sovjetunionens invasion av Afghanistan (vilket ledde till att sovjetblocket som hämnd i sin tur bojkottade OS i Los Angeles 1984). Och IOK:s företagssponsorer undviker i allmänhet att svara direkt på frågor om Kinas behandling av uigurer och hävdar att de stöder OS mer brett.

Några världsledare, däribland president Joe Biden, väntas dock skicka signaler genom att utebli. Men Kinas stränga pandemiregler bryter udden av det. Det ger därmed de viktigaste deltagarna, idrottarna själva, den bästa möjligheten att göra avtryck. Bli med andra ord inte förvånad om några modiga guldmedaljvinnare utsätter sig för Kommunistpartiets vrede genom en symbolisk protest från pallen. 

Läs också